Beszélgetés és fotókiállítás Szent Márton nap alkalmából

Dátum:  november 7.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Magyar Kulturális Intézet
Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

”Szemlélődés és segítség”- beszélgetés dr. Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója és Marko Čižman, a ljubljanai Škofijski Karitas igazgatója között.

Moderál: Dr. Jože Gričar, nyugalmazott közgazdász professzor.
Nyelv: szlovén és magyar, konszekutív fordítással.

»Osztás« kiállítás

Tíz tízképes fotósorozatban osztjuk meg olyan magyar emberek történeteit, akikben újra megjelenik Szent Márton cselekedete; akik sokszor erőn felül segítenek, szinte a logikának ellentmondó igyekezettel vállalnak felelősséget másokért, túllépve előítéleteiken, munkakörükön, társadalmi és kulturális beágyazottságukon. Az érzékeny befogadó rajtuk keresztül megérezheti, hogy valóban közösségben vagyunk nemcsak az ötven generációval ezelőtt itt élt katonával, püspökkel, de egymással is. Nem feltétlenül kell Szent Márton nevében cselekednie annak, aki ma megosztja idejét, erejét, tudását, javait vagy egész életét másokkal. Ugyanakkor erőt meríthet abból a hagyományból, amely összeköt minket évszázadokkal ezelőtt itt született, itt élt elődeinkkel, akik hasonló gondokkal és dilemmákkal küzdve jutottak ugyanazokra a megoldásokra, amelyeket a mai napig mi is keresünk.

Dr. Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Apátság kulturális igazgatója. Latin és német nyelvből, valamint teológiából diplomázott. Diplomamunkájának témája Szent Jeromos volt. A pannonhalmi gimnáziumban és kollégiumban tanít, valamint az opátiai könyvtár igazgatója volt.

Marko Čižman a Ljubljana-Podutik városrészben található Úrnapja tiszteletére emelt templom plébánosa. Élelmiszer-technikusként diplomázott, majd utána elvégezte a teológia szakot is. Plébánosi kötelezettségei mellett a ljubljanai Karitas elnöke, gitárt tanít, női kórust vezet, s hétvégénként a plébánia konyhájában főzőiskolát tart.

Dr. Jože Gričar közgazdász professzor. 2010-ben megválasztották a Maribori Egyetem nyugalmazott (emeritus) professzorának. 2017. március 3-án a magyar-szlovén civil kapcsolatok és a makroregionális együttműködés fejlesztéséért magyar arany érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Kérjük, a rendezvényre regisztráljanak november 4-ig a rsvp@balassijevinstitut.si e-mailcímen.