A Budapesti Filharmónia Társaság fellépése a Cankarjev domban

Dátum:  március 24.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Cankarjev dom
Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana

Avgust Ipavec, szlovén zeneszerző A Zöld smaragd színei – Elfelejtett szenvedés c. műve egy szimfonikus hősköltemény az I. világháború sok millió áldozata, elsősorban az isonzói fronton elesettek emlékére. A művet a Budapesti Filharmóniai Társaság szlovén zenészekkel kiegészült kilencventagú szimfonikus zenekara és további százötven szereplő - táncosok és a kórus - közreműködésével, adják elő.

Avgust Ipavec zenéje az Isonzó völgyének csodás szépségét idézi fel, amelyet az I. világháborúban harcoló katonák emberi ésszel felfoghatatlan szenvedése torzított el, s amely szenvedést a szimfonikus költemény megrázóan adja vissza.

A mű egésze az együttérzés kifejeződése az akkor élt emberek megpróbáltatásai iránt, és az alkotó legmélyebb érzelmeiből fakad, aki maga is arról a vidékről származik. A műben megelevenedik egy-egy magyar, szlovén, olasz, osztrák és orosz katona alakja, akik a frontról írott és otthon maradt szeretteiktől kapott leveleiket olvassák fel, és megszólal a háborús emlékeket elbeszélő narrátor is.

További információ:

https://www.cd-cc.si/en/culture/music/a-symphonic-poem-the-shades-of-a-green-emerald