Rólunk

Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Isztambul

Az isztambuli Magyar Kulturális Központ 2013-ban nyitotta meg kapuit a törökországi közönség számára, hogy aktív része lehessen a nagyváros kulturális életének, programjai és kiállításai magyar ízekkel gazdagíthassák a metropolisz multikulturális világát. Intézetünkben a legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítóterek, auditórium és tantermek adnak teret a magyar kulturális és tudományos élet bemutatására, online felületeinken pedig mindezeket minél szélesebb közönség számára tesszük elérhetővé.

null

Változatos programkínálatunk a legkülönbözőbb közönségeket is meg tudja szólítani. Kiállításainkon megismerhetik a klasszikus és kortárs magyar képzőművészetet, rendezvényeinken pedig alkalmat biztosítunk a hazai irodalmi, zenei, film- és színházkultúra szereplőinek törökországi megjelenésére és népszerűsítésére. Fontosnak tartjuk, hogy programjaink által aktívan bekapcsolódjunk a helyi fesztiválok és nemzetközi rendezvények eseménynaptárába is.

Kiemelt feladatunk az oktatási és tudományos együttműködések ösztönzése, így lehetőséget biztosítunk a hazai tudományos élet szereplőinek arra, hogy Törökországgal kapcsolatos kutatásaikat bemutathassák a helyi tudományos világnak is. Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a Törökországban élt és alkotott magyarok emlékét felidézzük, munkásságuk kutatását szorgalmazzuk, emlékhelyeiket méltó módon megőrizzük. (www.turkmagyarizi.com) Az Intézet szervezésében több szinten megvalósuló magyar nyelvkurzusainkon évente közel 100 diák fejlesztheti magyar nyelvtudását, továbbá szerepet vállalunk a magyarországi ösztöndíjprogramok népszerűsítésében is.

Mindezek mellett az isztambuli Magyar Kulturális Központ fontos szerepet tölt be a Törökországban élő magyarok életében is, hiszen támogatja a közösségi programok megvalósulását, valamint az Isztambuli Magyar Iskola működését is.

A világ 24 országában működő 26 külföldi magyar kulturális intézetből álló hálózat kiemelt szerepet játszik a magyar kultúra, oktatás és tudomány kimagasló teljesítményeinek nemzetközi megismertetésében. Ennek jegyében, a Magyar Kulturális Intézet Isztambul missziója a magyar kulturális örökség sokszínűségének minél szélesebb körű bemutatása Isztambul pezsgő kulturális közegében és szerte Törökországban.

Aktuális programjaink és legfrissebb híreinkkel kapcsolatban kövesse Facebook, Twitter vagy Instagram oldalunkat, látogasson el Youtube csatornánkra, illetve iratkozzon fel hírlevelünkre.

Az intézet története

Az Oszmán Birodalomban a magyar történeti kutatások az 1860-as években kezdődtek meg, amelyeknek köszönhetően két évtizeden belül több tucat Corvina és kódex került vissza Magyarországra az oszmán szultánok ajándékaként. A Rákóczi emigráció és a rodostói magyar házak utáni kutatások mellett 1907-ben került kiküldésre Isztambulba az első magyar levéltári szakértő, akinek feladata a magyar történeti források felkutatása volt. A sanyarú körülmények között is jelentős munkát végző Karácson Imre 1911-es, tragikus halálát követően helyét csak 1914-ben foglalhatta el Mosony Lipót. Kettejük munkája, illetve a magyar és török politikusok támogatása kellett ahhoz, hogy 1916-ban a török fővárosban jöhessen létre az első külföldi alapítású magyar intézet, a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet. A tudományos műhely falai között olyan jelentős tudósok dolgoztak, mint Kós Károly építész, Hekler Antal és Oroszlán Zoltán művészettörténészek, Zsinka Ferenc történész, vagy Fehér Géza régész. Az első világháború végével azonban az intézmény ellehetetlenül és a következő évtizedekben sem sikerült azt feltámasztani. Ugyanakkor a frissen megalakított Török Köztársaság vezetője, Musztafa Kemal Atatürk kérésére 1935-ben már az új fővárosban, Ankarában nyílt lehetőség egy új intézet megnyitására, mely idővel az Ankara Egyetem Nyelv, Történelem és Földrajz Karába olvadt. A mai napig működő Hungarológiai Tanszék mellett a magyar és a török kormány közötti megállapodásnak köszönhetően 2013-ban nyílt meg az isztambuli Magyar Kulturális Központ, így 95 év után van ismét hivatalos magyar kulturális és tudományos képviseletet a török metropoliszban.