Oktatás és tudomány

A finn állampolgárok Magyarországon és a magyar állampolgárok Finnországban a többi EU-tagország állampolgáraival azonos feltételekkel folytathatnak felsőoktatási tanulmányokat, illetve pályázhatnak állami ösztöndíjra. A Tempus Közalapítvány, a Campus Hungary program, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjas képzései és a nyári egyetemek a magyarországi tanulmányokat tervező finn pályázók számára is számos lehetőséget kínálnak. Emellett néhány magyar egyetem is kínál ösztöndíjas tanulási lehetőséget külföldiek számára. A finn állami ösztöndíjakat az Opetushallitus (korábban: CIMO) pályázatain lehet elnyerni. A felsorolt intézmények pályázati kiírásairól a PÁLYÁZATOK menüpontban tájékoztatunk.

Magyar nyelvi és hungarológiai tanulmányokat Finnországban a Helsinki Egyetemen, a Turkui Egyetemen és a Jyväskyläi Egyetemen lehet folytatni. Magyar nyelvkurzusokat a Finn–Magyar Társaság helyi szervezetei, valamint néhány szabadegyetem (kansanopisto, työnväenopisto) szervez. A Magyar Kulturális Központ ad otthont a Finn–Magyar Társaság helsinki szervezete által meghirdetett magyar nyelvkurzusoknak, így több csoportban – kezdőtől a társalgási szintig – lehet magyarul tanulni intézetünkben. E kurzusokról a NYELVOKTATÁS menüpontban lehet tájékozódni.

A Finnországban élő magyar családok gyermekei számára a nagyobb városok speciális magyar nyelvű kurzusokat kínálnak. Ezekről a csoportokról intézetünk mellett a Finnországi Magyarok Egyesületénél lehet érdeklődni.