Rólunk

A magyar külképviseletek hálózatába tartozó 26 külföldi Magyar Kulturális Központ feladata az anyaországi és határon túli egyetemes magyar kultúra megismertetése, valamint a művészeti, tudományos és oktatási kapcsolatok fejlesztése a befogadó országok és hazánk között.

A Helsinkiben működő Magyar Kulturális Központ a hagyományosan szoros finn–magyar kapcsolatokra és a két nyelvrokon nemzet közötti szimpátiára építve fejti ki sokoldalú tevékenységét. A Magyar Kulturális és Tudományos Központ 1980-ban nyílt meg Helsinkiben, jelenlegi épületébe 2002-ben költözött, 2021-ben neve Liszt Intézet lett.

Finn és magyar partnerekkel együttműködve szervezünk kiállításokat, koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, előadásokat és szemináriumokat intézetünkben, Finnország nagyobb városaiban és fontosabb fesztiváljain. Emellett figyelemmel kísérjük és lehetőségeink szerint segítjük a magyar kultúrához kapcsolódó finnországi eseményeket. Honlapunkon rendszeresen hírt adunk a finnországi magyar kulturális programokról.

Központi fekvésű, kiváló adottságokkal rendelkező intézetünk galériájában a kortárs magyar művészet bemutatása mellett olyan finn művészeknek is kiállítási lehetőséget biztosítunk, akik szoros szakmai kapcsolatokat ápolnak Magyarországgal. Mobilfalakkal variálható kiállítóterünket multifunkciós térként is használjuk, rendszeresen helyet adva kamarakoncerteknek, irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak, ismeretterjesztő előadásoknak, és szemináriumoknak. E termünk 100 fős rendezvények befogadására alkalmas, igény szerint 40–80 ülőhelyet tudunk biztosítani.

Több mint 5000 kötetes könyvtárunk gyűjtőkörébe a magyar nyelvű szépirodalom, művészeti és szaktudományos kiadványok, valamint finnre fordított magyar művek és Finnországban megjelent magyar vonatkozású kötetek tartoznak. Könyvtárunkban emellett magyar zenei CD-k, hangoskönyvek, DVD-k és folyóiratok is találhatók.

A külföldi Magyar Kulturális Központok a helyi magyar közösségek felé is nyitottak. Arra törekszünk, hogy a Finnországi Magyarok Egyesületével együttműködve itt élő honfitársaink számára is minél változatosabb kulturális programokat kínáljunk.

A hungarológiai képzés és kutatás területén elsősorban azokkal a finn és magyar egyetemekkel működünk együtt, ahol finn illetve magyar szakos képzés folyik.

A Magyar Kulturális Központ a művészet, a tudomány és az oktatás területén igyekszik új kapcsolódási pontokat és együttműködési lehetőségeket találni Finnország és Magyarország között. Ennek megfelelően nyitottak vagyunk ilyen irányú kezdeményezések támogatására, új igények és lehetőségek feltérképezésére, tevékenységi formáink folyamatos megújítására.

Bízunk benne, hogy a Facebook-oldalunk iránt érdeklődők közül minél többen ellátogatnak rendezvényeinkre, feliratkoznak e-levelezési listánkra és követnek minket a közösségi médiában!

Van saját FACEBOOK-, INSTAGRAM-, YOUTUBE- és ISSUU-oldalunk.