Az Intézetről

A Liszt Intézet 1980 novemberében nyílt meg Helsinkiben, akkor még Magyar Kulturális és Tudományos Központ néven. Több mint két évtizedig a Hakaniemi városrészben, egy irodaház harmadik emeletén várta látogatóit. 2002 augusztusa óta az intézet Kaisaniemiben, a város központjában, a neves finn belsőépítész, Esa Vesmanen tervei alapján felújított, modern helyiségben működik. Az intézet utcaszinten található galériája, a „galleria U" sokak szerint Helsinki egyik legszebb kiállítótere. A jó fekvés, a kiváló láthatóság, a gyönyörű kiállítóterem jelentősen megnövelte a látogatottságot.

A helsinki intézet a 26 külföldön működő magyar intézet egyikeként, a Kulturális és Innovációs Minisztérium irányítása alatt működik. Célja Magyarország bemutatása és a magyar kultúra megismertetése a finn közönséggel, valamint a magyar kultúrához fűződő kapcsolat fenntartásának segítése a finnországi magyarok körében. Az Intézet aktívan hozzájárul a finn és a magyar társadalom, a kulturális és oktatási intézmények, szervezetek, szakértők, művészek, tudósok, diákok stb. magyarországi kapcsolatteremtéséhez, együttműködéséhez.

A galériában folyamatosan jelen lévő és évi 5-7 alkalommal változó kiállításokon kívül rendszeresen szervezünk koncerteket, táncházakat, ismeretterjesztő előadásokat, könyvbemutatókat, továbbképzéseket, valamint kreatív workshopokat és tárlatvezetéseket. Programjaink egy része on-line is követhető, illetve az évi mintegy tíz nagyjátékfilm vetítése javarészt on-line formában valósul meg. Az Intézet tevékenysége Finnország egész területére kiterjed, a fővároson kívülre elsősorban kiállításokat és előadóművészeket igyekszünk eljuttatni, elutaztatni.

Az Intézetben több mint 8000 kötetes könyvtár áll a közönség rendelkezésére. A gyűjtemény döntő többségét magyar nyelvű szépirodalom, művészeti és néprajzi kiadványok, valamint idegen nyelvekre fordított magyar művek alkotják, ezen kívül CD- és videótárral is rendelkezünk. A könyvtárban magyar folyóiratok is olvashatók. Az Intézet Nemzeti Audiovizuális Pontként (NAVA-pont) is működik, az audiovizuális archívum anyagai – például fontos művészettörténeti értékkel bíró régi játékfilmek, televíziós műsorok - az Intézetben hozzáférhetők.

Az Intézet otthont ad magyar nyelvoktatásnak is, mely jelenleg három - kezdő, haladó és társalgási - szinten folyik. Programjaink egy részét a Finnországi Magyarok Egyesületével együttműködve, esetenként közös finanszírozásban az Intézetben valósítjuk meg. Fontos partnerünk a Finn-Magyar Társaság, mellyel szintén folyamatosan egyeztetünk programjainkról. Intézetünk teljes értékű tagja az EUNIC-Finlandnek is. Magyarországi székhelyű legfontosabb támogatóink és partnereink a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap.

Programjainkról az Intézet honlapján kívül Facebook és Instagram oldalunkon adunk tájékoztatást, illetve szorgalmazzuk, hogy aki rendszeresen szeretne értesülni a várható eseményekről, iratkozzon fel hírlevelünkre: hungarian.culture@unkarinkulttuuri.fi.

Szívesen fogadunk kulturális intézünk működésére kíváncsi csoportokat is, akik ingyenes tárlatvezetéseinkre is jelentkezhetnek!