Megjelent Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája c. műve Minnamari Pitkänen műfordításában

Krasznahorkai László: VASTARINNAN MELANKOLIA (Az ellenállás melankóliája c. műve)
Minnamari Pitkänen műfordításában
© KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ TEOS

Krasznahorkai László: VASTARINNAN MELANKOLIA (Az ellenállás melankóliája c. műve) Minnamari Pitkänen műfordításában © KUSTANNUSOSAKEYHTIÖ TEOS

Megjelent Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája c. műve Minnamari Pitkänen műfordításában

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája c. művének magyar kiadása 1989-ben jelent meg, idén pedig már finnül is olvasható Vastarinnan melankolia címmel, Minnamari Pitkänen műfordításában.

Minnamari Pitkänen már lefordított egy Krasznahorkai-regényt: az 1985-ös Sátántangó finnül Saatanatango címmel jelent meg 2019-ben a Teos Kiadó gondozásában. Pitkänen mindkét műfordítását egybehangzóan méltatták a kritikusok. A Helsingin Sanomat véleménye szerint az eredeti szöveg nyelvi kihívásainak fordítása felfoghatatlanul nehéz volt, ám a fordító a Vastarinnan melankolia szövegével ismét kiválóan oldotta meg a feladatot, gyakorlatilag egy más nyelven is rendkívül meggyőzően újjáteremtve Krasznahorkai teljes szövegét. (https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008761486.html)

Krasznahorkai László (1954) a kortárs európai irodalom egyik legfontosabb alakja számos nemzetközi elismerésben részesült, ezek közül az egyik legjelentősebb a 2015-ben elnyert Nemzetközi Man Booker-díja. Védjegye az olvasót igazi kihívás elé állító stílus, a hosszú mondatok alkotta, végeláthatatlannak tetsző, lélegzetvételnyi szünetet sem engedő szövegfolyam.

Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája c. művéről, valamint a magyar nyelvből fordítás kérdéseiről beszélgetett Minnamari Pitkänen műfordító és Anna Tarvainen irodalmár október 22-én, a Rosebud Sivullinen könyvesboltban. A teljes beszélgetésről készült felvételt a Sivullinen_lava youtube-csatornán lehet visszanézni: https://www.youtube.com/watch?v=dr4j9XtvY7Y

A finn fordítás adatlapja a Teos Kiadó honlapján: https://www.teos.fi/Vastarinnan+melankolia