Március 15.

null

Március 15-én, nemzeti ünnepünkön kokárdát viselünk. A kokárda magyar nemzeti jelképeink közé tartozik, és egyaránt utal történelmi múltunkra, valamint a polgári forradalom eszméire.

A márciusi ifjak eredetileg a március 19-ére tervezett ellenzéki lakomára varrattak maguknak nemzeti színű kokárdát. A hagyomány szerint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének estéjén Petőfi Sándor és Jókai Mór, a pesti radikális ifjúság vezérei Szendrey Júliától és Laborfalvi Rózától kapták az első, általuk varrt kokárdákat, amelyeket szívük fölé tűztek.

1848. március 15-én a pesti forradalom estéjén a Bánk bán előadásán Jókai Mór szónokolt a színpadon, amire így emlékezett vissza egy későbbi írásában:

„Látjátok ezt a háromszínű kokárdát itt a mellemen? Ez legyen a mai dicső nap jelvénye. Ezt viselje minden ember, ki a szabadság harcosa; ez különböztessen meg bennünket a rabszolgaság zsoldoshadától. E három szín képviseli a három szent szót: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezt tűzzük kebleinkre mindannyian, kikben magyar vér és szabad szellem lángol!

Ez aztán fordított a dolgon. A háromszínű kokárda helyreállítá a rendet. Aki háromszínű kokárdát akart feltűzni, annak előbb haza kellett menni. Tíz perc múlva a színház üres volt. És másnap minden embernek ott volt a mellén a háromszínű kokárda…”

– Jókai Mór: Az a nő, aki együtt jön velem, részlet