El Greco a budapesti Szépművészeti Múzeumban 2023. február 19-ig

El Greco (Domenikosz Theotokopulosz): Krisztust megfosztják ruháitól (El Expolio), olajfestmény, 1579–1580 körül (részlet)

El Greco (Domenikosz Theotokopulosz): Krisztust megfosztják ruháitól (El Expolio), olajfestmény, 1579–1580 körül (részlet)

A budapesti Szépművészeti Múzeum folytatja a világ képzőművészetét meghatározó festők életművének bemutatását. Cézanne, Malevics, Leonardo vagy éppen Bosch után most első alkalommal látható Magyarországon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművét átfogóan bemutató kiállítás.

Az összesen csaknem hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, öt El Greco-festménnyel. A Szépművészetiben látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre és a londoni National Gallery kölcsönzött alkotásokat.

A kiállítás végig vezeti a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői formálódását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott.

A tárlat 2023. február 19-ig látogatható.

https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/el-greco/