Yrjö Liipola kiállítás

Dátum: 2014 november 26. - 2015 január 14.
Időpont: 22:00
Helyszín:  galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Yrjö Liipola kiállítás

Yrjö Liipola kisplasztikái a galleria U-ban (Kaisaniemenkatu 10.) 2014.XI.27–2015.I.15.

A Koski Tl Művészeti Alapítvány Helsinkiben a Magyar Kulturális és Tudományos Központban Yrjö Liipola szobrászművész magyarországi kisplasztikából, grafikáiból és fotóiból rendez kiállítást. A Finnországban leginkább monumentális szobrairól ismert Yrjö Liipola (1881–1971) 1904–1934-ig Magyarországon élt és alkotott. A szobrászat mellett a Helsingin Sanomat és a Turun Sanomat tudósítójaként, valamint finn konzulként is dolgozott. Legismertebb finnországi alkotásai a helsinki Kolmikulma parkban található Diana szobor, a vaasai Szabadságszobor és a Tamperében található, a kurui hajótörés emlékére állított szobor.

Finn szobrász a magyar művészeti élet részeként
Yrjö Liipola a Turkui Rajziskolában folytatott tanulmányai végeztével 1904-ben Magyarországra költözött az Orosz birodalomhoz tartozó Finn Nagyhercegségből, hogy ily módon, emigránsként kerülje el az orosz katonai behívást. Művészettörténeti szempontból Yrjö Liipola magyarországi korszakának elemzésekor alkotásait évtizedekre bontva lehet vizsgálni, állapítja meg Aira Tuomisto Keihästyttö ja Metsänpoika c. könyvében, amely Liipola magyarországi munkásságát mutatja be.

A kiállítást XI.27-én 18:00 órakor Olli Urmas nyitja meg az Yrjö Liipola Művészeti Múzeum képviseletében.

2014.XII.2-án 17:00 órai kezdettel Yrjö Liipola szemináriumra kerül sor a Magyar Kulturális és Tudományos központban, amelyen Olli Urmas, Martti Turtola és Aira Tuomisto előadásait hallhatjuk.

A kiállítás megtekintése és a szemináriumon való részvétel ingyenes.

A Koski Tl-ben található Yrjö Liipola Művészeti Múzeum épületét Eero Ponkala tervezte az 1970-es években. A múzeum állandó kiállítása Yrjö Liipola mintegy 200 szobrát mutatja be. A múzeum fenntartója a Koski Tl Művészeti Alapítvány. További információ: www.koski.fi/taidemuseo