Visegrádi négyek szeminárium XI.5.

Dátum:  november 5.
Időpont: 07:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Visegrádi négyek szeminárium XI.5.

2013-ban Magyarország tölti be a Visegrádi Csoport elnöki tisztjét. Az elnökség alkalmából XI.5-én 9:00–13:00 óráig angol nyelvű szemináriumra kerül sor a Magyar Kulturális és Tudományos Központ-ban.

A rendezvényt Pertti Torstila, a Finn Külügyminisztérium államtitkára nyitja meg. Előadók: Szilágyiné Bátorfi Edit és Gyányi Gábor (Magyarország), Zbigniew Krużyoski (Lengyelország), Stepán Procházka (Csehország), valamint Karla Wursterová (Szlovákia). Az esemény a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák nagykövetséggel együttműködve valósul meg. A szeminárium befejezéseként Süle László zongoraművész a V4-országok zenei témáit feldolgozó improvizációkat ad elő.

A szeminárium idején Robert Capa vándor kiállítás is megtekinthető.

A Visegrádi Együttműködés – más megnevezéssel visegrádi országok, visegrádi négyek, V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete. Az együttműködés célja ezen közép-európai országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete. Elnevezése egy középkori eseményre utal: 1335-ben Károly Róbert magyar király tanácskozásra hívta a visegrádi királyi palotába III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh királyt. Ennek az együttműködésnek a felújítására került sor 1991-ben, amikor Václav Havel, a Csehszlovák Köztársaság köztársasági elnöke, Lech Wałęsa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke aláírta a Visegrádi Nyilatkozatot. 1993-ban Csehszlovákia kettészakadásával négytagúvá vált a Visegrádi Együttműködés.