Vincze László magyar nyelvű előadása IV. 28.

Vincze László A nyelvmegtartás lehetőségei kisebbségi kontextusban című magyar nyelvű előadása április 28-án

Dátum:  április 27.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Vincze László magyar nyelvű előadása IV. 28.

Finnországi magyar kutatók előadássorozata:

Vincze László A nyelvmegtartás lehetőségei kisebbségi kontextusban című magyar nyelvű előadása április 28-án

Vincze László április 28-án, pénteken, 18 órakor kezdődő előadásával folytatódik a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10., Helsinki) tavaly kezdett sorozat, melynek keretében Finnországban élő magyar kutatók és egyetemi oktatók munkájával ismerkedhetünk meg.

Az előadás áttekintést ad a szlovákiai magyarok, a finnországi svédek es a dél-tiroli osztrákok múltjáról és jelenéről, a kisebbségek helyzetének történelmi és politikai beágyazottságáról, a kisebbségi nyelvek jogi támogatottságáról, valamint a legmeghatározóbb nyelvpolitikai folyamatokról.

A határon túli magyar közösségek szempontjából legfontosabb kérdésekre, azaz hogy mely tényezők segítik elő a kisebbségi anyanyelv használatát, illetve a kisebbségi közösség fennmaradását, a kutató több ezer válaszadótól származó adatok elemzésével keres választ. A nemzetközi összehasonlítás révén láthatóvá válik, hogy az anyanyelvhasználat lehetőségeit érintő szabályozás hogyan támogathatja hatékonyan a nyelv megőrzését.

Vincze László 2011-ben a Pécsi Tudományegyetemen alkalmazott nyelvészet szakon, 2013-ban a Helsinki Egyetemen kommunikáció szakon doktorált. 2016-ban docensi címet szerzett a Helsinki Egyetemen. 2009 óta dolgozik tudományos munkatársként a Svéd Társadalomtudományi Főiskola kutatóintézetében Helsinkiben. Kutatásában alapvetően a kisebbségi nyelvek megőrzésének lehetőségeivel, a kisebbségi-többségi nyelvcsoportok közötti kommunikáció sajátosságaival, valamint az interetnikus kapcsolatok alakulásával foglalkozik.