V4 Online Természetfilm-fesztivál

Dátum:  november 19. - november 28.
Helyszín:  Online
null

November két utolsó hétvégéjén zajlik a V4-es országok – a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, Magyarország és a Szlovák Köztársaság – nagykövetségei rendezésében megvalósuló online természetfilm-fesztivál. A filmek bemutatják a közép-kelet-európai vadvilágot, valamint a nézők otthonába varázsolják a természet színeit a késő őszi estéken. A fesztivál része annak a programsorozatnak, melyet Magyarország Helsinki Nagykövetsége és a Magyar Kulturális Központ szervez Magyarország 2021/22-es soros V4-es elnökségének alkalmából.

A filmek linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük. A jelentkezés a lenti műsorban megadott Office Forms-linkeken keresztül történik.

Minden filmet eredeti nyelven, angol felirattal mutatunk be. Az előzetesek a lenti filmcímekre kattintva érhetők el.

Műsor:

November 19., péntek és 21., vasárnap között:

November 26., péntek és 28., vasárnap között:

 

Wolves at the Borders (Vlci na hranicích – Cseh Köztársaság, 2020, 79 min, rendezte: Martin Páv)
A farkasok visszatértek! Miután több mint kétszáz éve kiirtották őket a csehországi Broumov területéről, lassan újra birtokukba veszik a vidéket és ezzel megváltoztatják a helyiek életét is. A dokumentumfilm feltárja a farkasok visszatérésére adott ellentmondásos reakciókat: egyesek számára a jelenség reményt ad, hogy a természet egyensúlya helyreállhat, míg mások védtelen jószágaik pusztítóit látják a ragadozókban, akik ellen minden óvintézkedés csődöt mond. Vajon képesek leszünk valaha együtt élni a farkasokkal és egymással?

Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában (Wild Forests, Wild Crags – in search of the Phantom, Magyarország, 2020, 62 min, rendezte: Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika)
Fantom járja az erdőt. Megpillantani szinte lehetetlen, nyomai viszont annál többet árulnak el róla. Hóba süppedő léptei mutatják meg azt, hogy a völgy felé vette az irányt, az üregben a száraz avar, hogy itt töltötte a nappali órákat, a zsákmány maradványa, hogy mire vadászott. Miközben követjük őt, fokozatosan feltárul előttünk az erdő, ahol él. Bejárjuk a folyóvölgyeket, a mély szurdokokat, a napfényben fürdő bérceket, a ködbe vesző hegyoldalakat – a Magyarország és Szlovákia határán húzódó Északi-középhegységet, ezt az átmeneti zónát a Kárpátok és az Alföld között.

Honey Hunters (Łowcy miodu, Lengyelország, 2016, 77 min, rendezte: Krystian Matysek)
A dokumentumfilm emberek és méhek közös élettörténetét mutatja be. A méhek titkos életét fürkésző kamera egy hagyományos és egy modern kaptárból közvetít, majd bejárja Lengyelország és az Urál erdeit, Nepál hegyvidékét valamint Párizs és Varsó háztetőit. A méhek, akik évmilliók szorgos munkájával építették fel bolygónk természeti környezetét, napjainkban milliós nagyságrendben pusztulnak. Vajon megmenthető a méhpopuláció azzal, ha visszanyúlunk ember és méh múltban megvalósult együttélésének modelljéhez, a vad méhészethez? A film megtekintése után a néző biztosan kedvet kap saját kaptárának felállítására!

The Wolf Mountains (Szlovákia, 2013, 48 min, rendezte: Erik Baláž)
Európa egyik utolsó vad vidékének krónikája ez a film, melyben minden egyes lény fontos szerepet játszik élet és halál örök körforgásában. Erik Baláž szlovák dokumentumfilmes barátaival, Karol Kaliskývel és Jozef Fialával három éven át járta be széltében és hosszában a Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna területén húzódó Keleti-Kárpátok erdeit és hegyeit, és fedezte fel a szinte érintetlen Farkas-hegységet. A régi korok emberei tisztelték a farkasokat, azonban a későbbi évszázadok során végbemenő nagymértékű vadászat és termőföldszerzés, melyet csak a legalkalmazkodóbb élőlények éltek túl, csaknem a kihalás szélére sodorta az állatokat. A dokumentumfilm visszavezet abba a korba, amelyben Európa valóban egyetlen hatalmas, élettel teli vadon volt, és lehetőséget teremt, hogy az ember szemébe nézhessen a közös múltunk emlékét őrző élőlényeknek.