V. Tervonen könyvbemutatója

Dátum:  április 18.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Magyar Kulturális- és Tudományos Központ
Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.

V. Tervonen könyvbemutatója

Viljo Tervonen: UNKARIA tullen mennen (Fenix, 2012)
Könyvbemutató – 2013. április 18. 18.00
Magyar Kulturális és Tudományos Központ (Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.)

 

Viljo Tervonen (1917–2011) gimnáziumi tanár, fordító, a finn-magyar kulturális kapcsolatok neves kutatója iskolás korától kezdve érdeklődött Magyarország iránt, s élete végéig, több mint hét évtizeden át jelentek meg magyar témájú írásai, kutatásai és irodalmi fordításai. A mindenki által szeretett és tisztelt pedagógus több generációt vezetett be a finn nyelv, a finn és a világirodalom rejtelmeibe. Tanítványai között kiemelkedően sok a híres író (pl. Paavo Haavikko, Anu Kaipainen, Pirkko Saisio), és Tarja Halonen, az előző köztársasági elnök is az ő növendéke volt.


Viljo Tervonen volt a budapesti egyetem első finn lektora (1942–1944), és a háború után is rendszeresen látogatott Magyarországra számos barátjához. Életművének elismeréséül 2002-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendje Tiszti Keresztje kitüntetésben részesült, 2007-ben pedig a finn–magyar kulturális kapcsolatok terén végzett munkájáért Rácz István-díjat kapott.
Nyugdíjba vonulása (1977) után a magyar népköltészet és irodalom fordításával és a finn–magyar kulturális kapcsolatok kezdeti szakaszának kutatásával foglalkozott.


UNKARIA tullen mennen című posztumusz kötetének első része Aarre Nyman interjúin alapul, melyeket 2002-ben készített Viljo Tervonennel a Finn Rádió számára. Ezeket a visszaemlékezéseket Tervonen magyar irodalmi, zenei és tudománytörténeti írásai követik.


Az est során Márk Katalin beszélget Marketta Huituval, a kötet szerkesztőjével és Reima T.A. Luotoval, a Fenix Kiadó igazgatójával.


A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.
A rendezvény finn nyelvű.