Ünnepi Kodály-koncert az MKTK-ban, IX. 5.

Dátum:  szeptember 4.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Ünnepi Kodály-koncert az MKTK-ban, IX. 5.

Ünnepi Kodály-koncert a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, IX. 5.

A Finn Kodály Társaság tagjai a Társaság újjáalakulása alkalmából ünnepi koncertet adnak szeptember 5-én, csütörtökön 18:00-tól a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). A műsorban Brahms, Popper, Sibelius, Palmgren, Wessman, Bartók és természetesen Kodály művei szerepelnek. A programfüzet 10 €.

2019 tavaszán a Finn Kodály Társaság szorosabb együttműködésre lépett a Magyar Kulturális és Tudományos Központtal. Az évtizedeken át komoly munkát végző Társaság újabb tagokkal gazdagodott. A Társaság vezetősége jövőbeli tevékenységét a korábbiakhoz hasonló elkötelezettséggel és lelkesedéssel kívánja folytatni.

A Finn Kodály Társaság fő célja, hogy ápolja Kodály Zoltán szellemi örökségét, melynek középpontjában a zene és a zenei nevelés áll. A Társaság újjáalakulása fontos kapocs Finnország és Magyarország kulturális együttműködésében.

Az újjáalakult Társaság elsőként ünnepi koncertet szervez, melynek műsorában elsősorban finn és magyar zeneszerzők művei szerepelnek.

A legtöbb fellépő művész egyben a Társaság új vezetőségének tagja is: Anna Hannikainen, Csilla Tuhkanen, Anna-Maaria és Olli Varonen (cselló), Fehér Kati (fuvola), valamint Virva Garam (zongora).

A koncerten neves vendégművészek is szerepelnek: Szilvay Réka és Marko Ylönen (cselló), a Sibelius Akadémia professzorai. Szilvay és Ylönen Kodály Duó hegedűre és csellóra c. művének 1. tételét fogják előadni, majd Szilvay és Garam Bartók román táncait interpretálják. Szintén vendégművészként lép fel Mervi Myllyoja (hegedű), aki Virva Garammal Sibelius és Brahms műveit adja elő.

A koncerten felcsendülnek olyan méltán népszerű zeneművek is, mint Popper Requieme három csellóra és zongorára, valamint Sibelius 1887-ben csellóra írt Téma és variációk c. sorozata.

A Kodály szellemében létrejött koncertről nem hiányozhatnak a növendékek sem: a Vantaai Zeneiskola növendékeiből álló fuvolaegyüttes Fehér Kati vezetésével Rózsa Pál két kvartettjét adja elő. Az együttes tagjai: Inka Saari, Aino Tengvall és Emilia Ängeslevä.
A Finn Kodály Társaság honlapja: https://www.suomenkodalyseura.fi/