Túra a Kaisaniemi Botanikus Kertbe X.19.

Túra a Kaisaniemi Botanikus Kert üvegházába Poczai Péter növénygenetikus vezetésével október 19-én, csütörtökön, 20:00-tól

Dátum:  október 18.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Kaisaniemi Botanikus Kert
Kaisaniemenranta 2, Helsinki

Túra a Kaisaniemi Botanikus Kertbe X.19.

Túra a Kaisaniemi Botanikus Kert üvegházába Poczai Péter növénygenetikus vezetésével október 19-én, csütörtökön, 20:00-tól

Találkozó 19:45-kor Kaisaniemiben a Botanikus Kert kovácsoltvas főkapujánál, az Unioninkatu felőli oldalon.

Figyelem: programütközés miatt változott a dátum az előzetesen meghirdetetthez képest!

A Kaisaniemi Botanikus Kert üvegházi kollekciója Finnországgal megegyező hosszúsági körön elhelyezkedő gyűjtési helyekről származik. Ez a látogatók számára olyan élményt nyújt, mintha Finnországból egyre délebbre haladnának a szélességi körök mentén. Az összegyűjtött 1300 növényfaj megidézi a Mediterráneum, a száraz szavannák vagy afrikai sivatagok növényvilágát, és rövid betekintést nyújt Ausztrália flórájába is. Az üvegház legérdekesebb növénye a csak éjjel nyíló Victoria cruziana, amely túlélte a II. világháború bombázását is, és mai napig a Tündérrózsa-szoba domináns növénye. A növénygyűjtemény kétharmada eredeti élőhelyéről vadon gyűjtött faj, amely tíz külön szobában kerül bemutatásra, és segít nyomon követni a növények evolúciós fejlődését a kezdetektől az előfosszíliákig.

Poczai Péter kutató növényorvos, növénygenetikus. Doktori disszertációját 2011-ben szerezte a Pannon Egyetem Georgikon Karán. 2010 óta a Helsinki Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének munkatársa. 2012–2014 között Marie Curie ösztöndíjas a Finn Természettudományi Múzeumban, ahol 2014-óta kurátorként dolgozik. Fő kutatási területe a növénygenetika és filogenomika, ezen belül a termesztett növények és vad rokonaik közötti genetikai kapcsolat és az emberi domesztikáció hatása a növényi genomra.

A program magyar nyelvű.

Kérünk mindenkit, hogy pontosan, vagy kicsit korábban érkezzen, ugyanis a programozott riasztórendszer miatt a későket nem tudjuk már beengedni.