Többnyelvű színházi előadás a Stoában

Dátum:  február 4. - március 18.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Stoa
Turunlinnantie 1, Helsinki

Többnyelvű színházi előadás a Stoában

A European Theatre Collective Finnphonia – Emigrantica c. produkciója a nyelvet és a kifejezési módokat vizsgálja, amelyek a nyelvi korlátoktól függetlenül is működnek. A Finnországban élő Kozma Dávid rendezte előadás finn írók szövegeinek felhasználásával a finnség mibenlétét vizsgálja. Kontrasztot az előadók teremtenek: a történeteket Finnországban élő külföldi színészek adják elő magyarul, franciául, dánul, svédül, angolul, szuahéliül, lugandaiul, románul és oroszul.

Milyen Finnország idegen nyelveken? A Finnphonia – Emigrantica témája a finn lét, annak lényege. Vajon ez Kimi Räikkönenben, a Nokiában és a jégkorongban kristályosodik ki? Az ezer tóban? Felismeri-e valaki Finnország határain kívül a finn sisut? És mi történik, amikor egy bevándorló mesél Finnországról, és a finnségről szóló kortárs szöveget saját anyanyelvén ad elő? Ismerősnek tűnik-e a szaunázás bemutatása, ha idegen nyelven történik? Eljut-e az üzenet? Megváltozik-e? Ráismer-e a bevándorló a szövegből Finnországra és a finnekre? Talál-e kapcsolódási pontot szülőhazájával és anyanyelvével? Végül is van-e jelentősége a nyelvnek? Lehet-e pusztán arckifejezéssel ábrázolni érzéseket, helyzeteket vagy illatokat, akár egy egész népet? A European Theatre Collective ezeket a kérdéseket vizsgálja Finnphonia – Emigrantica című előadásában öt többnyelvű és sokoldalúan tehetséges színész segítségével. A produkció a European Theatre Collective és a Stoa együttműködésével készült.

Rendezte: Kozma Dávid

Színészek: Kaszás Ágnes (Magyarország-Finnország), Romulus Chicius (Románia-Finnország), Mad Ice (Uganda- Finnország), Olga Shishkina (Oroszország-Finnország), Sara Soulié (Dánia- Finnország)

Bemutató február 5-én 19:00 órakor: Stoa (Turunlinnantie 1, Helsinki)

További előadások: február 8. és 9. 17:00, március 18. és 19. 19:00.

Finn felirattal!

Jegyek: 13/9 €, (09) 310 12000 (hétköznap 12:00–18:00), stoa.lipunmyynti@hel.fi

Lippupalvelu: http://www.lippupalvelu.fi/event/finnphonia-emigrantica-kymmenen-kuvaa-suomesta-kymmenella-kielella-lippuja/124375

További információ: http://theatrecollective.com/wp/works/finnphonia-emigrantica/