Takács és Yli-Jaskari kamarakoncertje V.15.

Takács Zoltán és Helena Yli-Jaskari kamarakoncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, V. 15.

Dátum:  május 14.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10., Helsinki

Takács és Yli-Jaskari kamarakoncertje V.15.

Takács Zoltán és Helena Yli-Jaskari kamarakoncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, V. 15.

Takács Zoltán (hegedű) és Helena Yli-Jaskari (zongora) V. 15-én, kedden 18 órakor kamarakoncertet adnak a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10., Helsinki), műsorukon Hubay Jenő művei szerepelnek a híres hegedűvirtuóz-zeneszerző születésének 160. évfordulója alkalmából.

Az esemény ingyenes, az 5 eurós programfüzet megvásárlásával a fellépő művészek tiszteletdíjához lehet hozzájárulni.

 

Műsor:

Hubay Jenő (1858–1937):
"Hullámzó Balaton" / 5. csárdajelenet
"A cremonai hegedűs" / szóló az operából
"Hejre Kati" / 4. csárdajelenet
Nocturne Op. 42
Carmen Fantázia

 

Takács Zoltán hegedűművész, kamarazenész számos neves zenekarban játszott az elmúlt több mint 36 év során mint koncertmester, és mint I. hegedű szólamvezető, 4 éven át pedig brácsa szólamvezető is volt a Budapesti Szimfonikus Zenekarban. 1990 óta Helsinkiben él, ez idő alatt a Tapiola Sinfonietta első koncertmestere, az Adelaide Szimfonikus Zenekar (Ausztrália) vendég-koncertmestere, valamint az Orquesta Santa Cecilia (Madrid) vendeg koncertmestere volt. A Finn Rádió Szimfonikus Zenekarának I. hegedű szólamvezetője 1990 óta. Zenei érdeklődése a klasszikus zenén túl kiterjed a folk, a pop és a jazz műfajaira is. Közreműködött a 2004-es Absence c. jazz-album elkészítésében Süle Lászlóval (zongora), Pentti Lahtival (szaxofon) és a Scarbantia Vonósnégyessel. A CD komoly versenyben volt az Év Jazzfelvétele Finnországban-cím elnyeréséért. Takács Zoltán zenekarokkal, kamarazenekarokkal valamint szólistaként vendégszerepelt Európában, az Egyesült Államokban, Venezuelában, Peruban, Dél-Koreában, Japánban és Ausztráliában is.

Takács Zoltán a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott 1983-ban Vermes Mária, Pallagi János (a Hubay-iskola képviselője), Tátrai Vilmos (Carl Flesch tanítványa) és Semyon Issaewits Syntkowski (David Oistrakh tanítványa) vezetésével. Együtt játszott Brenton Langbeinnel, a Bázeli Kamarazenekar koncertmesterével, aki mély benyomást tett munkájára. Részt vett Ruggiero Ricci és Andre Gertler mesterkurzusain. Zenei és hangszerkezelési tudására nagy hatással volt Christopher Warren-Green, a Londoni Filharmónia koncertmestere.

Takács Zoltán Atso Almila (Sibelius Akadémia) és Fürst János (Conservatoire de Paris) tanítványaként vezénylést is tanult. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjaként 1989-ben megkapta a tekintélyes Bartók-díjat.

Helena Yli-Jaskari magánúton kezdett el zongorázni Kerttu Salo tanítványaként, majd később a Dél-Pohjanmaai Zeneiskolában folytatta tanulmányait Susanna Elo-Ahonen vezetésével. A Sibelius Akadémián Mervi Kianto-Wichmann volt a tanára. 1987-ben diplomázott az akadémia egyházzenei tanszakán, fő szaktárgya az orgona volt Janne Raitio tanítványaként. Magánének-tanulmányait Aino Rounioja, Maikki Apajalahti, majd később Helena Tenhunen vezetésével végezte. 1988 óta az Espoonlahti Gyülekezet kántora. Munkája során számos esetben adódik alkalma zenei sokoldalúságát kamatoztatni zongoristaként, orgonistaként és énekesként is. Fellépett kantáták és oratóriumok szoprán szólistájaként és saját liedkoncerteket is adott. Az Espoonlahti Gyületkezetben két kórust is vezet: a fiatal felnőttek Okraa nevű karát, valamint a Laulumielit, az úgynevezett fejlődő énekesek kórusát.

Ízelítő a koncertből: https://www.youtube.com/watch?v=dsRA9sOXa6A&feature=youtu.be