Szvet Tamás: Fényidézés

Szvet Tamás: Fényidézés - interaktív fényinstalláció Galleria U:ban 2016.I.13–II.25-ig

Dátum:  január 13. - február 25.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Szvet Tamás: Fényidézés

Szvet Tamás: Fényidézés - interaktív fényinstalláció Galleria U:ban 2016.I.13–II.25-ig

Szvet Tamás munkáiban központi szerepet kap a tudomány és a művészet, illetve a technika és a kultúra kapcsolata olyan fogalmak mentén, mint az érzékelés, az emlékezet, illetve az idővel és a térrel való viszony. Művészeti-doktori kutatását most interaktív módon mutatja be Helsinkiben a Galleria U (Kaisaniemenkatu 10) kiállítóterében.

Az installáció a magyar művészet egy talán kevésbé látható vonulatát állítja középpontba, amely a művészet és tudomány egymást kölcsönösen inspiráló határvidékéről származik. A megjelenített emlékezések, reflexiók tükörfelületeken helyezkednek el a sötét térben, amelyeket a nézők elemlámpa segítségével vetíthetnek a falakra.

A mű alapötlete Finnországban született, emlékezik vissza az alkotó: „2012-ben részt vettem az ARTELES rezidencia programon, Hämeenkyrö-ben. A téli sötétben a zseblámpa szinte mindig a kezemben volt. Az egy hónapos tartózkodásom alatt meghívást kaptam a Finnish Academy of Fine Arts Művészeti Kutatás szakára, hogy tartsak egy rövid előadást. A ’gyakorlati kutatás’ volt a fő téma. Ez a két élmény kapcsolódott össze bennem.”

Az installáció tehát egy művészeti kutatás gyakorlatba történő áthelyezésére irányul. A befogadó aktivitására építő munkákban a néző kutató-alkotó, felfedező pozícióba kerül: a műveket az általa irányított fény rajzolja ki a kiállítótérben. Az archív képek ma már nem létező - vagy megváltozott állapotú - fényműveket ábrázolnak. Az ilyen típusú installációk ugyanis legtöbbször alkalomra, hely specifikusan készülnek. Az anyagtalan művek (fény-, digitális vagy virtuális munkák) technikai hordozó nélkül nem láthatók, nem érzékelhetők. A művek a kiállítások befejeztével – fizikai értelemben – nem léteznek. A dokumentáció szerepe ezekben az esetekben különösen fontossá válik, de a fotó, a videó többnyire nem rögzíti a mű környezetét, szellemi és fizikai összetevőit, a térbeliséget, illetve a művek auráját. Az ’AURA’ mint nehezen megőrizhető, nehezen érzékelhető tényező áll a kutatásának középpontjában.

Szvet Tamás (1982) a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán diplomázott 2007-ben. 2009-től ugyanezen egyetem Doktori Iskolájában kezdett művészeti kutatást, melyet 2011-ben Hollandiában, a University of Amsterdam kutatóintézetében folytatott. 2008-ban Junior Príma díjjal, 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia Talentum díjjal jutalmazták szakmai tevékenységét.

További információ: http://szvet.blogspot.fi/