Szilvay és Kärkkäinen koncertje VII. 28.

Szilvay Réka és Heini Kärkkäinen a 40. Joroineni Zenei Napokon, VII. 28.

Dátum:  július 27.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Joroineni Zenei Napok
Järvikylän Kartano, Kartanotie 6, Joroinen

Szilvay és Kärkkäinen koncertje VII. 28.

Szilvay Réka és Heini Kärkkäinen a 40. Joroineni Zenei Napokon, VII. 28.

A nemzetközi hírű Szilvay Réka hegedűművésznőt, a Sibelius Akadémia professzorát hangszere egyik legkiválóbb szólistájának és kamarazenészének tartják Finnországban. A 40. alkalommal megrendezett Joroineni Zenei Napokon (július 21–30.) Heini Kärkkäinennel (zongora) adnak kamarakoncertet július 28-án, pénteken 14:00-kor a hangulatos Järvikyläi Udvarházban (Järvikylän Kartano, Kartanotie 6, Joroinen).

Jegyeket 35 euróért lehet vásárolni a www.lippu.fi oldalról.

További információ: www.joroinenmusicfestival.fi/tapahtumakalenteri/reka-szilvay/

Az 1702-ben készült „Ír Stradivariuson” játszó Szilvay Réka szólistaként és kamarazenészként világszerte – Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában és az USA-ban – koncertezett. Volt minden jelentős finn zenekar szólistája, valamint nemzetközi hírű zenekarokkal, illetve kamarazenészekkel olyan rangos koncerttermekben szerepelt, mint a londoni Barbican, a Kölner Philharmonie és a híres New York-i Carnegie Hall. A „The 7 Seasons” (Warner Records) és a „The Roaring Twenties” (Alba Records) című lemezei egyaránt kitűnő hazai és nemzetközi kritikát kaptak.

A már gyermekkorában különleges tehetségnek számító Heini Kärkkäinen szintén kitűnő finn és nemzetközi zenekarokkal és kamarazenészekkel koncertezett (többek között a Finn Rádió Szinfonikus Zenekara, Helsinki Szinfonikusok, Avanti! Kamarazenekar, Orquesta Ciudad de Granada, Orchestra della Svizzera Italiano, Ostrobothnian Chamber Orchestra) Európa-szerte és az Egyesült Államokban, valamint a világhírű Kuhmoi Kamarazenei Fesztivál állandó vendégeként is szerepel. Számos, rangos hazai és nemzetközi elismerésben részesült lemezfelvételt készített híres magyar szerzők darabjait is előadva, például a Finn Rádió Szinfonikus Zenekarával (vez. Sakari Oramo) Bartók, Jan-Erik Gustafsson csellistával készített kamarazenei CD-jén pedig többek között Kodály műveit adják elő.

Szilvay Réka és Heini Kärkkäinen 2012 óta zenélnek együtt rendszeresen. Első, Beethoven Plus című koncertsorozatukon Beethoven összes hegedűre és zongorára írt szonátáját játszották végig. Következő hasonló vállalkozásuk Brahms és Bartók ugyanerre a két hangszerre írt kamaraműveinek megszólaltatása lesz.