Szabó Balázs Janakkalában, VIII. 5.

Dátum:  augusztus 4.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Janakkalai templom
Hakoistentie 345, Janakkala

Szabó Balázs Janakkalában, VIII. 5.

Szabó Balázs orgonaművész a Sibelius Akadémia nyári Orgonaakadémiáján, VIII. 5.

A Sibelius Akadémia augusztus 1–7. között megrendezett nemzetközi orgona-mesterkurzusán Szabó Balázs Junior Prima-díjas orgonaművész is tanítani fog. Szabó Balázs augusztus 5-én, hétfőn 16:00-tól a Janakkalai templomban (Hakoistentie 345, Janakkala) ad koncertet.

A kurzushoz kapcsolódó minden koncert ingyenes, további információ: http://www.sibeliussummeracademy.fi/organ-academy.

 

Szabó Balázs orgonaművész, orgonaszakértő, zenetudós a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd Würzburgban, Trossingenben és Rómában végezte tanulmányait. Ő az első magyar, aki az „OrganExpert” nemzetközi orgonaszakértői képesítéssel rendelkezik. 2015-ben tudományos fokozatot szerzett (zenetudományi PhD) az utrechti egyetemen, Hollandiában.

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Orgonaszakértőként számos magyarországi hangszer restaurálása, korhű bővítése és megépítése fűződik a nevéhez, legutolsó munkája a Zeneakadémia Nagytermének 1907-es Voit & Söhne orgonájának teljeskörű felújítása (2015–2018).

Vezetésével indult el 2011 szeptemberében a Zeneakadémia organológiai képzése. A 2018. október 22-én, vagyis Liszt Ferenc születésének napján rendezett ünnepi orgonaavató koncerten Szabó Balázs szólaltathatta meg elsőként a hangszert Erkel Himnuszával, majd Liszt: Prelúdium és fúga a B-A-C-H motívumra c. művével.