Szabadi ünnepi koncertje X. 20. Helsinkiben

Szabadi Vilmos, Marko Ylönen és Tuomas Turriago Kodály-kamarakoncertje a magyar nemzeti ünnep alkalmából, Johanneksenkirkko, október 20. 18:00

Dátum:  október 19.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Szent János templom
Korkeavuorenkatu 12, Helsinki

Szabadi ünnepi koncertje X. 20. Helsinkiben

Szabadi Vilmos, Marko Ylönen és Tuomas Turriago Kodály-kamarakoncertje a magyar nemzeti ünnep alkalmából, Johanneksenkirkko, október 20. 18:00

A Kodály-emlékév, valamint nemzeti ünnepünk tiszteletére Szabadi Vilmos hegedűművész, Marko Ylönen csellista és Tuomas Turriago zongorista és zeneszerző ünnepi kamarakoncertet ad október 20-án 18:00-tól a helsinki Szent János templomban (Johanneksenkirkko, Korkeavuorenkatu 12).

A koncert ingyenes!

Műsor:

Kodály Zoltán: Adagio csellóra és zongorára
Kodály Zoltán: Duo hegedűre és csellóra
Dohnányi Ernő: Cisz-moll hegedűszonáta (Op. 18)
Franz von Vecsey: Chanson Triste
Franz von Vecsey: Menuet

Szabadi Vilmos a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult, diplomájának átvétele után pedig azonnal a tanári kar tagja lett. Egyik első nemzetközi sikerét 1985-ben aratta a finnországi Jean Sibelius hegedűversenyen elért 3. helyezésével. Ettől kezdve több mint 100 alkalommal járt itt koncertezni vagy mesterkurzust tartani.

Nemzetközi szólistakarrierje 1988-ben indult, amikor Solti György meghívta a londoni Bartók fesztiválra, hogy adja elő Bartók Béla 2. hegedűversenyét a Royal Festival Hallban. Szabadi rendszeresen lép fel szólistaként hazájában, valamint Európa (London, Dublin, Moszkva, Szentpétervár, Brüsszel, Amszterdam, Torino, Madrid, Párizs, Bécs, Stuttgart, Helsinki, Kuhmo), Amerika (New York, Washington, Toronto, Montreal), a Közel-Kelet (Izrael, Libanon, Szíria, Törökország) és Ázsia (Japán, Dél-Korea, Taiwan, Szingapúr) fontosabb hangversenytermeiben és nívós fesztiváljain.

Szabadi Vilmos eddig 59 albumot készített, és több fontos zenei díj birtokosa. 1992-ben a Magyar Állam Liszt Ferenc-díjjal tüntette ki. Kétszer is elnyerte a Cannes-i MIDEM-fesztivál nagydíját (1999, 2002), a 2012-es PRIMA-díjjal pedig az év muzsikusa lett Magyarországon.

2016-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedű tanszékének vezetőjévé választották.

Hangszerét Laurentius Storioni kremónai mester alkotta 1778-ban.

Marko Ylönen csellóművész Szilvay Csaba növendéke volt a Kelet-Helsinki Zeneiskolában, majd Heikki Rautasalo és Erkki Rautio vezetésével folytatta tanulmányait a Sibelius Akadémián. 1985-1989 között Bázelben Heinrich Schiff csellóvirtuóz is tanította.

1990 volt Ylönen számára az áttörés éve: a turkui Skandináv Csellóversenyen második helyezést ért el, a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyt pedig megnyerte.

Ylönen 1991 óta a Sibelius Akadémia tanára és a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarának első csellistája. Később szerepelt az Új Helsinki Kvartettben is. 1996-ban megnyerte a New York-i Concert Artists Guild Versenyt. 2009-ben a Sibelius Akadémia professzora lett, emellett több ízben a nyugat-finnországi Korsholm Zenei Fesztivál művészeti vezetője is volt (2004, 2008, 2010, 2011).

Marko Ylönen pályája során rengeteg különböző szerepben lépett fel: szólistaként, zenekari első csellistaként, vonósnégyes tagjaként, duók és triók tagjaként és tanárként. Több nagyobb verseny díjazottja és nyertese volt, koncertezett Európa-szerte, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon. Zenei albumait többek között az Ondine, a Finlandia és a BIS adta ki.

Egy 1720-ból származó torinói Cappa-csellón játszik.

Tuomas Turriago zeneszerző, zongorista és karmester elsősorban kamarazenével foglalkozik. Széles repertoárjába tartoznak a népszerű zongoradarabok, valamint vonós-zongora és fúvós-zongora duók a bécsi klasszikusoktól kezdve a kortárs kamaraművekig. Szólistaként a Tamperei Filharmonikusokkal, a Tampere RAW-val, valamint a Mikkeli és Jyväskyläi Városi Zenekarokkal lépett fel. A Finn Rádió számos felvételt készített vele kortárs finn művek előadásáról. Alapítója és karmestere a Tamperei Kamarazenekarnak.

Turriago szívesen látott vendége a nagyobb finn zenei fesztiváloknak, koncertjei során pedig Észtországban, Norvégiában, Oroszországba, Németországban, Magyarországon, Izraelben, az Egyesült Arab Emírségekben, Dél-Koreában, Szingapúrban, az Egyesült Államokban és Kolumbiában is fellépett.

Zeneszerzőként írt meseoperát (Prinsessa Papupata, 2013–2015), két zongoraszonátát, két vonósnégyest, műveket hárfára, szaxofonra és zongorára, szimfóniát vonószenekarra, szonátát tubára és zongorára, valamint zeneművet rézfúvósokra és ritmushangszerekre. Tagja a Finn Zeneszerzők Társaságának.

2004 óta a Tamperei Zeneakadémia (Tamperei Alkalmazott Tudományok Egyeteme) zongora tanszékének tanára, előadói területe a zongora mint kamarahangszer.

A Pro Musica Alapítvány ösztöndíját 2004-ben majd 2016-ban is elnyerte.