Süle & Risku - jazzkoncert

Dátum:  október 8.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Süle & Risku - jazzkoncert

Süle László és Hannu Risku jazzkoncertje a Magyar Kulturális és Tudományos Központban X.9-én 18:00 órakor

Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár X.9-én 18:00 órai kezdettel Hannu Risku improvizációs zenész, zeneszerzővel lép fel a Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A duó Süle László szerzeményeit adja elő, köztük számos új darabot. A koncert annak a 2013-ban kezdődött népszerű jazz-sorozatnak a része, melynek keretében Süle különböző zenészekkel muzsikál a Központban.

Süle László (szül. 1955) a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Zeneszerzési tanulmányai során szerette meg az improvizációt, s ezért szerzett posztgraduális diplomát a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán. Finnországba 1989-ben jött tanítani. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott.

Hannu Risku (szül. 1978) 2006-ban szerzett pop-jazz pedagógusi diplomát a Stadia Szakfőiskolán, fő hangszerei a dobok és az ütőhangszerek. A Stella Polaris improvizációs színház tagja, számos együttessel és színházzal dolgozik (többek között: Musiikkiteatteri Kapsäkki, Svenska Teatern, Sound & Fury, Paukkumaissi, Kiikka-Iisakki, Pauliina Kokkonen ja Veljet). Több éve működik együtt a szlovén Kolektiv Narobovval, fellépett számos nemzetközi színházi és improvizációs fesztiválon. Improvizációt tanított a Színművészeti Egyetemen, a Tamperei Egyetem színész tanszakán, számos városi színházban és nemzetközi improvizációs fesztiválokon.

„Süle zenéjét a nagy formák, nagy érzések és a világokat ölelő látomások jellemzik, ugyanakkor a leíró líraiság és az érzékeny dallamosság is – a legjobb jazz-balladák stílusában. A számok érzelmi skálája a drámai virtuozitás és a meditáló, eterikus meghallgatás között mozog.” (Helsingin Sanomat)

A belépés ingyenes, a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) lehet hozzájárulni a fellépő művészek tiszteletdíjához.