Rosa Liksom irodalmi est

Rosa Liksom irodalmi est a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.) IV.15-én, pénteken 17 órakor

Dátum:  április 5. - április 15.
Időpont: 14:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Rosa Liksom irodalmi est

Rosa Liksom irodalmi est a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.) IV.15-én, pénteken 17 órakor

Rosa Liksom a Hytti Nro 6. című regényéről beszél, amely magyarul is megjelent Jávorszky Béla fordításában (A 6-os számú fülke, Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2013). A beszélgetés során, melynek moderátora Anna Tarvainen műfordító lesz, szó esik Rosa magyarországi és erdélyi utazásairól is, Rosa pedig Magyarországon élt vagy élő emberek élményeit, történeteit, elbeszéléseit szeretné hallani. Az est nagyszerű alkalmat kínál a művésznő Tavasz a Kárpátokban című kiállításának megtekintésére is.

Rosa Liksom Ylitornioban, egy kis, a Meän nyelvet használó faluban született 1958-ban, tinédzserként Rovaniemibe, 1977-ben Helsinkibe költözött. Antropológiát és társadalomtudományokat hallgatott Helsinki, Koppenhága és Moszkva egyetemein. Beutazta a világot Dániától Szibériáig, Kínától Texasig, több országban élt. Hosszabb ideje Helsinkiben telepedett le. Műveit közel húsz nyelvre fordították le. Az írás mellett Liksom képzőművészettel is foglalkozik, valamint képregényeket, színezőket, gyermekkönyveket és rövidfilmeket készít és publikál. Munkásságáért számos elismerésben részsült, többek között 2006-ban a WSOY Könyvalapítvány díjával, 2011-ben pedig a Finlandia-díjjal jutalmazták.

A Tavasz a Kárpátokban című kiállítás alkotásai Rosa magyarországi és erdélyi útjai során születtek. 2010-ben a kolozsvári egyetemre kapott meghívást és ehhez kapcsolódóan erdélyi magyar falvakba és a Kárpátokba is ellátogatott. 2014-ben a Budapesti Könyvfesztiválra hívták meg, s ez alkalommal is készített híressé vált burka-képeket.

A kiállítás IV.19-ig tekinthető meg a magyar Kulturális és Tudományos Központban, a galleria U-ban.