Rosa Liksom: Tavasz a Kárpátokban

Rosa Liksom Tavasz a Kárpátokban című kiállítása a galleria U-ban, III.4–IV.19.

Dátum:  március 4. - április 19.
Időpont: 08:00
Helyszín:  galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Rosa Liksom: Tavasz a Kárpátokban

Rosa Liksom Tavasz a Kárpátokban című kiállítása a galleria U-ban, III.4–IV.19.

”2010-ben meghívást kaptam Erdély legnagyobb városa, Kolozsvár egyetemére, a magyar tanszékre. Ott ismertem meg Molnár Bodrogi Enikő professzort, aki az Észak-Svédországban beszélt finn ’meän kieli’ nyelvű irodalom magyarra fordítására specializálódott. Mivel ez az én anyanyelvem, nagyon sok beszélnivalónk akadt. Az egyetemen finn és irodalom szakos hallgatóknak is tartottam előadásokat. A hangulat igazán jó és bensőséges volt.

A kolozsvári magyar színház műsorán két este novelláim dramatizált változata szerepelt. A nézőteret érdeklődő, befogadásra kész közönség töltötte meg. A színház Finlandia-trilógiámat (burkába öltözött nők vándorolnak finn nemezeti tájakon) is bemutatta. A videókat az est beálltával a színház mintegy tizenkét méter magas külső falára vetítették ki. A vizuális élmény drámaian nagyszerű volt.

Látogatásom végén Molnár Bodrogi professzor a budapesti finn naygkövetséggel közösen utazást szervezett az erdélyi magyar falvakba és a Kárpátokba. Döbbenetesen nagyszerű élmény! Ősi várromokat találtunk, éjjel farkasok üvöltöttek a telihold fényében. Felfoghatatlanul örök hangulat! Egy finn geológus is volt velünk, aki elmagyarázta a Kárpátok kialakulását és az egész hegység történetét.

Az úton szokásom szerint burkákat fényképeztem. Enikő és magyar fordítóm, Jankó Szép Yvette voltak a ”Burka-modelleim”. A képek egy része itt látható a kiállításon.
2014-ben meghívtak a Budapesti Könyvfesztiválra. Legutóbb első interrail-utamon, az 1970-es években jártam Budapesten. A város ez alkalommal is nagy hatást gyakorolt rám. A Duna a régi volt, minden más azonban megváltozni látszott. Látogatásom alatt a finn nagykövetség egy házi vacsorát szervezett. A házi étterem a szakács nagyapjának lakásában volt, s abban a formában őrizték meg, amilyen a nagyapa életében volt. Felejthetelen este! Fotózhattam burkákat is a lépcsőházban, amely az egyik leggyönyörűbb, amit valaha láttam. Egy lépcsőházi kép ezen a kiállításon is szerepel.”

Helsinki, 2016. február 5.
Rosa Liksom

Kiállításmegnyitó III.3-án 18:00 órakor

További információ: http://www.rosaliksom.com/burka-projekti/