Rokonnépek Napja koncert

Dátum:  október 20.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Rokonnépek Napja koncert

Koncert a Rokonnépek Napja alkalmából a Magyar Kulturális és Tudományos Központban X.21-én, kedden 18:00 órakor

A Rokonnépek Napját a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10) X.21-én 18:00 órakor kezdődő koncerttel ünnepeljük, amelyen a magyar Enyedi Ágnes (ének, hegedű) és Salamon Soma (furulyák), a francia–magyar Baltazar Montanaro (hegedű), valamint az észt Karoliina Kreintaal (hegedű, ének) lépnek fel. A koncert a magyar és az észt népzene hasonlóságait és zenei rokonságát mutatja be, különös tekintettel a finn és a finnugor vonatkozásokra.

Az erdélyi születésű Enyedi Ágnes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakán végzett és rendszeresen gyűjt népdalokat erdélyi falvakban. Salamon Soma első hangszere a zongora volt, 13 éves kora óta játszik magyar furulyákon, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatója. Baltazar Montanaro gyermekkora óta hegedül, széles repertoárjában a jazz, a pop-rock, valamint a népzene egyaránt megtalálható. Karoliina Kreintaal végzős népzene szakos egyetemi hallgató, népzenei tanulmányai egy részét Magyarországon folytatta.

A finnugor népek nyelvrokonságát ünneplő Rokonnépek Napját évente október harmadik szombatján rendezik meg. Az esemény előzményei a két világháború közötti időkre nyúlnak vissza, ekkor tartották meg először a rendezvényt mindhárom független finnugor államban: Finnországban, Észtországban és Magyarországon. A Rokonnépek Napja jelenleg hivatalos ünnep Észtországban és Magyarországon, Finnországban is előterjesztették, hogy legyen hivatalos nemzeti illetve zászlós ünnepnap. A Rokonnépek Napja a nyelvrokon népek közötti kapcsolattartás és a kulturális hagyományok őrzésének fontosságára emlékeztet; Finnországon belül a lapp, a karéliai és a finn nyelvűek, szélesebb körben pedig az észt, a magyar és az oroszországi finnugor népek között.

A koncertre a belépés ingyenes.