Pusztay János Tamperében, X. 12.

Dátum:  október 12.
Időpont: 14:00
Helyszín:  Metso Központi Könyvtár
Pirkankatu 2, Tampere

Az uráli nyelvek tündöklése és bukása - Pusztay János professzor finn nyelvű előadása X. 12., 17:00 – 18:30, Metso Központi Könyvtár, Tampere (Pirkankatu 2)

Pusztay János magyar nyelvész előadásában az oroszországi finnugor nyelvek 20. századi fejlődését és jelenlegi állapotát mutatja be. Alaposabban elemzi Oroszország új nemzetpolitikáját és a finnugor népek nemzeti identitására ható tényezőket.

Az előadás a következő témákra tér ki: nyelv és identitás, a világ nyelvi térképe és ennek jövője; nyelv, nyelvjárások és politikai háttér; egynyelvű világ, az uráli nyelvek eltűnése; miért és hogyan hal ki egy nyelv (demográfia, Oroszország közigazgatási rendszere és az uráli népek; nyelv és élettér, az anyanyelv megválasztása, a nyelv presztízse és a nyelv jövője); valamint a nyelv minősége, megőrzésének / megmentésének lehetőségei, nyelvi tervezés és a Terminologia scholaris projekt.

Pusztay János professor emeritus előbb a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Finnugor Tanszékének oktatója, majd a szombathelyi Tanárképző Főiskola rektora, egyúttal az ottani Uralisztikai Tanszék alapító vezetője, tíz éve egyidejűleg a nyitrai (Szlovákia) Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európa Tanulmányok karának professzora. Tudományos és felsőoktatás-politikai tevékenysége mellett rendszeresen fordít finnugor népek irodalmából. Hatvannál több önálló kötete mellett több mint 300 kiadványt szerkesztett különböző szakmai sorozatokban.

Az esemény szervezői: Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Tampere város, Tamperei Finn-Magyar Társaság.

A program ingyenes.