Poczai Péter előadása az MKTK-ban, XI. 5.

Dátum:  november 4.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Poczai Péter előadása az MKTK-ban, XI. 5.

Poczai Péter magyar nyelvű előadása és könyvbemutatója a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, XI. 5.

Poczai Péter növénygenetikus, a Finn Természettudományi Múzeum kurátora és a Helsinki Egyetem docense magyar nyelvű előadást tart gróf Festetics Imre (1764–1847) munkásságáról, és a genetika tudományának kezdeteiről november 5-én, kedden 18:00-tól a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

Az előadás egyben Poczai Péter A Festetics-rejtély – A genetika története és Festetics Imre hagyatéka (Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, 2019) c. könyvének bemutatója is. A kötet a helyszínen 10 €-ért megvásárolható. Az előadással a Magyar Tudomány Napját (november 3.) ünnepeljük.

„Az iskolában ma is azt tanítják, hogy a genetika tudománya Gregor Mendel brünni (brnói) apáttal kezdődött. Mendel „törvényeiről” minden biológusnak és középiskolát végzetteknek tudomása van. A legtöbben azonban meglepődnének, ha megtudnák: az öröklődés alapvető törvényszerűségeinek jelentős részét már Mendel születése előtt megfogalmazta – szintén Brünnben – gróf Festetics Imre. Ha a Mendel előtti genetikát egyetlen személyhez akarnánk kötni, akkor az kétségtelenül Ő lehetne. A magyar juhtenyésztő alakja mára szinte teljesen a feledés homályába merült a világhírű utód, Mendel mellett. Holott Festetics használta először a szakirodalomban a „genetika” szót (több mint 80 évvel William Bateson, a szó „hivatalos” kitalálója előtt), és az öröklődés számos szabályszerűségét megfogalmazta.”

(Részlet a szerző ismertetőjéből)