Pétery Dóra és Tóth Mónika, Kuopio, V.27-28.

Dátum:  május 26. - május 27.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Szent János templom / Kuopiói Művészeti Múzeum
Ampujanpolku 2, Kuopio / Kauppakatu 35, Kuopio

Pétery Dóra és Tóth Mónika, Kuopio, V.27-28.

Pétery Dóra és Tóth Mónika a kuopiói Nordic Historical Keyboard Festivalon, V. 27–28.

A Nordic Historical Keyboard Festival programjában idén két koncerten lép fel magyar előadó: Pétery Dóra (orgona, klavikord) és Tóth Mónika (barokkhegedű).

Május 27-én, hétfőn 20:00-tól Pétery Dóra ad orgonakoncertet Dallammenetek címmel a Szent János templom (Ampujanpolku 2, Kuopio) barokk orgonáján Bach és Weckmann műveiből. A koncert ingyenes.

Május 28-án, kedden 18:00-tól Tóth Mónika és Pétery Dóra a Kuopiói Művészeti Múzeumban (Kauppakatu 35, Kuopio) adnak koncertet Zimmermann-művekből Galanterie – a hősiesség történetei címmel. A koncertre múzeumi belépőjegyet (8 / 5 €) kell váltani.

Részletes műsor a fesztivál honlapján http://www.nordicclavichord.org/.

A Nordic Historical Keyboard Festival középpontjában a billentyűs hangszerre írott régizene áll, ezért is kivételes, hogy Tóth Mónika barokkhegedű-művész is szerepelhet a fesztiválon. Pétery Dórával közösen előadott műsoruk – Zimmermann: Hat szonáta billentyűs hangszerre hegedűkísérettel, Op. 2. – címe azonban azt sugallja, hogy ez a koncert tökéletesen illeszkedik a fesztivál műsorába, hiszen a hegedű csak kísérő hangszerként szerepel benne. Zimmermann szonátáinak születésekor, az 1770-es években a hasonló billentyűs művek igen nagy népszerűségnek örvendtek Európában.

Anton Zimmermann osztrák zeneszerző (1741–1781) 1776-tól egészen haláláig gróf Batthyány József érsek udvari komponistája volt. Húszfősre növelt zenekarát elsőhegedűsként dirigálta. A zenekar heti két koncertet adott, melyeket nemcsak az udvar, hanem a tágabb közönség is élvezhetett.