Ősbemutató a Süle-trió jazzkoncertjén III. 23.

Süle László, Hannu Rantanen és Hannu Risku jazzkoncertje március 23-án

Dátum:  március 22.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Ősbemutató a Süle-trió jazzkoncertjén III. 23.

Süle László, Hannu Rantanen és Hannu Risku jazzkoncertje március 23-án

Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár III. 23-án 18:00 órai kezdettel Hannu Rantanen jazz-basszusgitárossal és Hannu Risku ütőhangszeres, improvizációs zenész, zeneszerzővel lép fel a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10., Helsinki). A koncert Süle László legújabb szerzeményeinek ősbemutatója lesz annak a 2013-ban kezdődött népszerű jazz-sorozatnak részeként, melynek keretében Süle különböző zenészekkel muzsikál a Központban.

Süle László (1955) zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár 1989 óta él Finnországban, a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több klasszikus kamaraegyüttesben és jazz-formációban játszott a finn jazz- és komolyzenei élet legjobbjaival.

Hannu Rantanen (1962) főleg szabadúszóként dolgozott, az utóbbi években a Värttinä együttes nagybőgőseként vált ismertté. A Helsinki Pop-Jazz Konzervatóriumban szerzett tanári diplomát. Fő hangszere kezdetben a basszusgitár volt, mára a nagybőgő is ugyanilyen fontos szerepet tölt be pályáján. Számos finn művésszel, ill. zenekarokkal játszott (pl. Jaakko Ryhänen, Antti Sarpila – UMO, Jukka Linkola Tentet), valamint zenés színházi produkciókban is gyakran szerepel. Olyan nemzetközi sztárokkal is koncertezett, mint Luis Di´Matteo, Larry Coryell, Django Bates.

Hannu Risku (1978) 2006-ban szerzett pop-jazz pedagógusi diplomát a Stadia Szakfőiskolán, fő hangszerei a dobok és az ütőhangszerek. A Stella Polaris improvizációs színház tagja, számos együttessel és színházzal dolgozik (többek között: Musiikkiteatteri Kapsäkki, Svenska Teatern, Sound & Fury, Paukkumaissi, Kiikka-Iisakki, Pauliina Kokkonen ja Veljet). Több éve működik együtt a szlovén Kolektiv Narobovval, fellépett számos nemzetközi színházi és improvizációs fesztiválon. Improvizációt tanított a Színművészeti Egyetemen, a Tamperei Egyetem színész tanszakán, számos városi színházban és nemzetközi improvizációs fesztiválokon.

„Süle zenéjét a nagy formák, nagy érzések és a világokat ölelő látomások jellemzik, ugyanakkor a leíró líraiság és az érzékeny dallamosság is – a legjobb jazz-balladák stílusában. A számok érzelmi skálája a drámai virtuozitás és a meditáló, eterikus meghallgatás között mozog.” (Helsingin Sanomat)

A belépés ingyenes, a fellépő művészek tiszteletdíjához a műsorfüzet helyszíni megvásárlásával (5 euró) járulhatnak hozzá.