Orosz István kiállítása Jyväskyläben

Dátum:  március 5. - március 29.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä

Orosz István kiállítása Jyväskyläben

Orosz István A lerajzolt idő c. kiállítása a Galleria Ratamoban Jyväskyläben (Veturitallinkatu 6.), március 6–30.

Orosz István festőművész, grafikus és rajzfilmrendező matematikai pontosságú képeiről vált ismertté, amelyek lehetetlenségeket, optikai illúziókat és anamorfózisokat ábrázolnak. Nem véletlen, hogy egyik tanára Rubik Ernő volt. Orosz István geometrikus alkotásait perspektívái és meghökkentő illúziói alapján a holland M. C. Escher művészetéhez hasonlítják.
„Vannak dolgok, amiket képes vagyok elképzelni és lerajzolni. És vannak dolgok, amiket el tudok képzelni, de lerajozni nem. De le tudom-e rajzolni azt, amit nem tudok elképzelni?”

“ Fiatal koromban sokat hallottam azt a kifejezést, hogy nézd meg a dolgok másik oldalát is. Nyilvánvaló volt, hogy a fontosabb műalkotásoknak több jelentése van, de legalább kettő. A kettős jelentésű képek összefüggése az idővel nyilvánvaló. Mást jelentenek, ha közelről és mást, ha távolról nézik meg őket. Ha az egyik nézet egy portré, a másik már egy tájkép. A néző alkotótárssá válik, neki kell megkeresni a helyes nézőpontot. Miközben ezt keresi, saját időbeli és térbeli koordinátáit is meg kell tapasztalnia. Magát is identifikálja… legalábbis így gondolom, amikor a képeim nézőinek helyébe képzelem magam. Amikor építészeti lehetetlenségeket rajzolok, tulajdonképp olyan téri paradoxonok megjelenítésével kísérletezem, amelyek sosem függetlenek az időtől. Lépcső-rajzaim az ismétlődés megjelenítésével eleve az időről szólnak. Fokai billentyűk az idő klaviatúráján. Ugyanezt a szerepet töltik be az oszlopok, oszlopsorok is, amelyek visszatérő elemei a képeimnek, de repetitív volta miatt egyfajta idő-képlet az árnyékvetés és a tükröződés is. A valóság és a képzelet egymásra épülő szintjei, egymással összefonódó különös hurkai gyakran keltik a végtelenség – vagy az időtlenség - illúzióját. A kiállított lapokon az idővel kapcsolatos képzeteim rajzi megjelenítésére tettem kísérletet.”

Fontosabb egyéni kiállítások:
1997 Chicago, I Space Gallery
1997 Thessaloniki, Aristotelian University
1998 Bethlehem, Pennsylvania, (Payne Gallery, Moravian College)
2000 Silkeborg, Kunst Center
2000 Istanbul, Bilgi Üniversitesi
2002 Bratislava, Slovenska Narodná Galeria
2004 Toruń, Galeria Sztuki Wozownia
2004 Haag, Escher Museum
2006 Budapest, Ernst Múzeum
2007 Essen, Grillo Theater
2008 Jorwert, Reformed Church
2009 Melbourne, Glen Eira City Council Gallery
2009 Argentina Mar del Plata

Kiállításmegnyitó március 5-én 17:00–19:00, nyitva tartás kedd–vasárnap 11:00–18:00.

A belépés ingyenes. További információ: http://www.jyvaskyla.fi/ratamo

A kiállítás a Galleria Ratamo és a Magyar Kulturális és Tudományos Központ együttmüködésben valósul meg.