Online magyar filmklub: Virágvölgy

Dátum:  április 16. - április 17.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutatunk be tavasszal az elmúlt évek legjobb alkotásai közül.

A sorozat utolsó vetítéseire április 16-án, valamint május 1-jén kerül sor. A filmeket Finnország területén lehet visszanézni az adott napon 18:00-tól 24 órán keresztül. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Csuja László Virágvölgy (2018) c. filmjét április 16-án, 18:00-tól mutatjuk be. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet április 15., csütörtökig: https://bit.ly/3a1ZA74

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=-aS7uFV8auA

 

Csuja László: Virágvölgy (2018)

Rendező: Csuja László
Forgatókönyv: Csuja László, Nagy V. Gergő
Operatőr: Vass Gergely
A főszerepben: Réti László, Berényi Bianka, Kozma Károly, Kardos György, Kardos Róbert.
Játékidő 83 perc. Színes játékfilm. K-16.

A külvárosi lakótelepen unatkozó, impulzív Bianka (Berényi Bianka) hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, amikor véletlenül találkozik a jószívű Lacival (Réti László), aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A Virágvölgy Csuja László fiatal rendező egyszerre költői és realista, punkosan karcos első játékfilmje, amely többek között elnyerte a zsűri különdíját a Karlovy Vary Filmfesztiválon.

A rendező korábbi alkotásai közé tartoznak többek között a Kilenc hónap háború (2018) c. dokumentumfilm, amely a helsinki DocPoint Fesztiválon szerepelt, valamint a Foszfor (2009) c. rövidfilm, amelyet a Tamperei Rövidfilmfesztiválon láthatott a finnországi közönség.

A film különleges amatőr főszereplőkkel készült. Berényi Bianka Instagram-sztár és zenész, az EU Cannibal zenei projekt frontembere. Réti László pedig mind konyhai kisegítő, mind többszörös speciális olimpiai bajnok görkorcsolyázó. A két főszereplő személyisége annyira inspirálta Csuja Lászlót és forgatókönyvíró-társát, Nagy V. Gergőt, hogy a történetet is többször átírták miattuk.