Online magyar filmklub: Rossz versek

Dátum:  március 5. - március 6.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutatunk be tavasszal az elmúlt évek legjobb alkotásai közül.

A következő vetítések tervezett dátumai: március 5. és 19., április 16., valamint május 1. A filmeket Finnország területén lehet visszanézni pénteken 18:00-tól 24 órán át (a május 1-i vetítés kivételesen szombaton lesz). A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Reisz Gábor Rossz versek (2018) c. filmjét március 5-én, 18:00-tól mutatjuk be. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet március 4., csütörtökig: https://bit.ly/3sqDTEv

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=1LU1ggv8HD0

 

Reisz Gábor: Rossz versek (2018)

A forgatókönyvet írta és rendezte: Reisz Gábor
Operatőr: Bálint Dániel, Becsey Kristóf, Reisz Gábor
Zene: Reisz Gábor
A főszerepben: Reisz Gábor, Nagy Katica, Kovács Zsolt, Takács Katalin, Seres Donát, Prukner Mátyás, Prukner Barnabás.
Játékidő 97 perc. Színes játékfilm. K-12.

A 33 éves Merthner Tamás (Reisz Gábor) magánélete romokban, mert barátnője (Nagy Katica) éppen most szakított vele. Az önsajnálatba süllyedt Tamás a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémái feldolgozása mellett Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről, valamint az elmúlt néhány évtizedről.

A Rossz versek részben Reisz Gábor (1980) rendező gyerekkori emlékeire épül, aki egy személyben rendezője, főszereplője és zeneszerzője a filmnek.

A filmdráma tragikomikus helyzetei és ötletes epizódjai magukkal ragadják a nézőt. A műfaji határokat feszegető, több idősíkon is játszódó alkotás feltűnően hasonlít a rendező szintén nagy sikert aratott Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) c. diplomafilmjére, amelyet intézetünk közvetítésével többször is bemutattak Finnországban.

A Rossz versek több nemzetközi díjon kívül négy Magyar Filmdíjat is nyert, többek között a legjobb játékfilm és a legjobb rendező díját.

A felnőtt Merthner Tamást maga Reisz Gábor alakítja, a gyerek- és fiatalkori főszereplőt Seres Donát, Prukner Mátyás és Prukner Barnabás játsszák. Tamás szüleit pedig a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan-ból ismert duó – a rangos elismerésekben részesült Takács Katalin és Kovács Zsolt – alakítja.