Online magyar filmklub: Hab

Dátum:  november 26. - november 27.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutatunk be ősszel a „Régi és új” témával.

A következő vetítések dátumai: november 26. és december 3. A filmeket Finnország területén lehet visszanézni pénteken 18:00-tól 24 órán át eredeti nyelven, angol felirattal.

Lakos Nóra: Hab (2020) c. romantikus vígjátékát november 26-án, 18:00-tól mutatjuk be. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet november 25., csütörtökig: https://forms.office.com/r/wcXJTREV5z

Előzetes: https://vimeo.com/518094704

Lakos Nóra: Hab (2020)

Rendezte: Lakos Nóra; forgatókönyv: Fekete Fruzsina; operatőr: Bálint Dániel; zene: Balázs Ádám.
A főszerepben: Kerekes Vica, Mátray László, Gyarmati Erik, Zsigmond Emőke, Bányai Miklós
90 perc. K-12.

Van egy teszt, amely állítólag 99%-os pontossággal megmutatja, hogy az ember valóban a nagy Ő-vel él-e. De Dórán (Kerekes Vica) valahogy ez sem segített: 99%-os szerelme éppen valaki mást készül feleségül venni. Dóra cukrász, és amikor Hab nevű kis sütiboltja a csőd szélére kerül, kénytelen kisütni egy ravasz tervet: benevez egy családi cégeknek hirdetett versenybe, és szerződtet hozzá egy vállalkozó kedvű agglegényt (Mátray László), aki a vőlegényének hazudja magát, valamint egy koravén kisfiút (Gyarmati Erik), aki pedig a gyerekének adja ki magát. És hogy jön mindehhez Mácsai Pál…? A filmből kiderül!

A 2020-as Hab Lakos Nóra első nagyjátékfilmje, amely rögtön világhírű lett: elnyerte pl. A legjobb film díját a londoni Love Story fesztiválon, és öt díjat is elhozott a Párizsi Nemzetközi Filmfesztiválról. A filmet az HBO műsorába is beválogatták.

A korábban újságíróként dolgozó Lakos Nóra rendező a Hab előtt díjnyertes kisfilmeket és sorozatokat rendezett. A Gyerekfilm Akadémia alapítójaként jelenleg egy családi filmen dolgozik, amely elnyerte októberben a rangos Cinekid Professionals szakmai fórum fejlesztési díját.

Kerekes Vica felvidéki színésznő, aki olyan magyar, szlovák és nemzetközi produkciókban szerepelt, amelyeknek köszönhetően több legjobb színésznek járó díjat is nyert. A Habon kívül pl. az Apró mesék c. népszerű történelmi thrillerben (2019, rend. Szász Attila) játssza a főszerepet.

Mátray László díjnyertes (köztük pl. a Jászai Mari-díj) színész, aki rendszeresen fellép a Budapesti Nemzeti Színházban és olyan népszerű filmekben is, mint Kostyál Márk Kojot (2017) és Orosz Dénes Seveled (2019) c. alkotásai.