Online magyar filmklub: Eltávozott nap

Dátum:  október 29. - október 30.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Online
null

Folytatódik a Magyar Kulturális és Tudományos Központ online filmsorozata, amelynek keretében négy magyar játékfilmet mutatunk be ősszel a „Régi és új” témával.

A vetítések tervezett dátumai: október 29., november 12. és 26., valamint december 3. A filmeket Finnország területén lehet visszanézni pénteken 18:00-tól 24 órán át eredeti nyelven, angol felirattal.

Mészáros Márta Eltávozott nap (1968) c. filmdrámáját október 29-én, 18:00-tól mutatjuk be. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet október 28., csütörtökig: https://forms.office.com/r/6YKnger6UW

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=AkzGnrxUC5U

Mészáros Márta: Eltávozott nap (1968)

Rendező: Mészáros Márta; Forgatókönyv: Mészáros Márta; Operatőr: Somló Tamás Ferenc
A főszerepben: Kovács Kati, Horváth Teri, Szirtes Ádám, Kozák András, Juhász Jácint
Játékidő 80 perc. Fekete-fehér játékfilm. K-12.

Szőnyi Erzsi (Kovács Kati) az árvaházból kikerülve keresi szüleit és helyét a világban. Váratlanul lehetőséget kap arra, hogy találkozzon anyjával (Horváth Teri), aki azonban továbbra is titkolni akarja kapcsolatukat. A teljesen magára maradt Erzsi csak sodródik az eseményekkel.

Az érzékeny rendezésű filmdráma többek között az identitásról, a nemi szerepekről, valamint a hagyományos és a modernizálódó világ közötti egyensúlyozásról szól. Az Eltávozott nap volt az első női rendezésű magyar nagyjátékfilm.

A vetítéssel az idén 90 éves Mészáros Mártát ünnepeljük. Az Eltávozott nap az első nagyjátékfilmje, amit korábban ősszel levetítettek a BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATONon is.

Mészáros Márta (1931) nemzetközileg elismert forgatókönyvíró-rendező, aki főleg női sorsokról és politikai történésekről szóló filmjeiről, közöttük is főként a Napló-trilógiáról híres. Mészáros Márta több nemzetközi elismerése között szerepel a Cannes-i Nagydíj és a Berlini Filmfesztivál Arany Medve-díja, illetve a Kossuth- és a Balázs Béla-díj.

Kovács Kati (1944) az egyik legismertebb magyar énekes, aki színésznőként és dalszövegíróként is dolgozott. Énekesi karrierje az Eltávozott nap után lendült fel 1970-ben, azóta többek között a rangos Liszt- és Kossuth -díjjal is kitüntették.