Online magyar filmklub: Az állampolgár

Dátum:  március 19. - március 20.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutatunk be tavasszal az elmúlt évek legjobb alkotásai közül.

A következő vetítések tervezett dátumai: március 19., április 16., valamint május 1. A filmeket Finnország területén lehet visszanézni pénteken 18:00-tól 24 órán át (a május 1-i vetítés kivételesen szombaton lesz). A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

A következő alkalommal Az állampolgár c. filmdrámát mutatjuk be, melyet az idén 70 éves Tamperei Finn-Magyar Társaság választott. A Magyar Kulturális Intézet ezzel a vetítéssel is szeretné köszönteni a Társaság aktív tagjait és közreműködőit.

Vranik Roland Az állampolgár (2016) c. filmjét március 19-én, 18:00-tól mutatjuk be. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet március 18., csütörtökig: https://bit.ly/38qr2uD

Előzetes: https://vimeo.com/190868634

 

Vranik Roland: Az állampolgár (2018)

Rendező: Vranik Roland
Forgatókönyv: Vranik Roland, Szabó Iván
Operatőr: Juhász Imre
Zene: Major Csaba, Bukovszky Ferenc
A főszerepben: Cake-Baly Marcelo, Máhr Ágnes, Shekari Arghavan.
Játékidő 109 perc. Színes játékfilm. K-12.

Az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Cake-Baly Marcelo) évekkel ezelőtt politikai okokból menekült Magyarországra, miután háborúban elvesztette az egész családját. A biztonsági őrként dolgozó férfi legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de állandóan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben Mari (Máhr Ágnes) magyar-történelem szakos tanárnő segít neki, kapcsolatuk lassan barátsággá, majd szerelemmé mélyül. A történetet a perzsa Shirin (Shekari Arghavan) felbukkanása bonyolítja, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral.

A humorral fűszerezett, mégis megrázó és személyes hangú filmdráma különféle emberi sorsokon keresztül szembesít a menekültek kérdéseivel – mire van szükség egy idegen országba való beilleszkedéshez, illetve mitől válik valaki magyarrá.

Vranik Roland (1968) rendezőt Az állampolgár mellett többek között a Fekete kefe (2005) c., első nagyjátékfilmje tette ismertté. Filmjei több nemzetközi elismerésben részesültek. Vranik Roland számos más produkcióban is közreműködött, pl. Tarr Béla Werckmeister harmóniák (2000) c. filmjének rendezőasszisztense volt.

A film főbb szerepeiben amatőr színészeket is látunk: Cake-Baly Marcelo bissau-guineai származású közgazdász, jelenleg budapesti villamosvezető, az iráni Shekari Arghavan egy szintén Budapesten élő ruhatervező, Máhr Ágnes pedig különösen színházi szerepeiről ismert Jászai Mari-díjas színésznő.