Online magyar filmklub: A vizsga

Dátum:  december 3. - december 4.
Időpont: 16:00
Helyszín:  Online
null

A Magyar Kulturális Központ online filmsorozatának keretében magyar játékfilmeket mutatunk be ősszel a „Régi és új” témával.

Az utolsó filmként Bergendy Péter: A vizsga (2011) c. történelmi thrillerét vetítjük december 3-án, 18:00-tól. A film linkjét az előre jelentkezetteknek emailben küldjük a vetítés napján. Jelentkezni a következő linken lehet december 2., csütörtökig: https://forms.office.com/r/3vrgqPm0Uu

A filmet Finnország területén lehet visszanézni 24 órán át eredeti nyelven, angol felirattal.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=eQXXuC9eaYQ

 

Bergendy Péter: A vizsga (2011)

Forgatókönyv: Köbli Norbert; operatőr: Tóth Zsolt; zene: Parádi Gergely.
Főszereplők: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter
86 perc, K-16

1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi rendszerhez való lojalitásukat. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál (Kulka János) figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. Ha András ezt tudná, valószínűleg nem éppen ezen a napon találkozna konspirált lakásán eddig szigorúan titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella), és körültekintőbben őrizné a rábízott ügynöklistát is. A névsornak azonban lába kél, András megtudja, hogy Éva egyáltalán nem az, akinek hitte, és lassan az is kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban.

A vizsga úttörő filmnek bizonyult, és alacsony költségvetésének ellenére magyar és külföldi méltatásban egyaránt részesült.

Bergendy Péter (1964) Balázs Béla-díjas rendező, aki a második, A vizsga (2011) című filmjével vált népszerűvé. További alkotásai közé tartozik többek között a Trezor (2018), amely a tavaszi magyar filmklubunkban is szerepelt, legfrissebb rendezése pedig a Post Mortem (2021) c. horrorfilm.

Köbli Norbert (1977) szintén Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, aki nevéhez több történelmi film is fűződik, többek között a Bergendy Péter által rendezett Trezor (2018), valamint Szász Attila A berni követ (2014), Félvilág (2015) és Apró mesék (2019) c. filmjei.

Kulka János (1958) Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész. Az 1980-as évek óta színházakban, sorozatokban és több mint 50 filmben szerepelt, köztük A berni követ (2014), a Félvilág (2015) és a Budapest Noir (2017, rend. Gárdos Éva) említendő.

Nagy Zsolt (1976) színházi produkciókból és filmekből egyaránt ismert színész. A vizsgán kívül fontos szerepet játszott olyan híres filmekben, mint a Kontroll (2003, rend. Antal Nimród) és a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (2020, rend. Horvát Lili).