Néprajzi előadás Savonlinnában, XI. 21.

Dátum:  november 20.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Joeli Központi Könyvtár Miitti-előadóterem
Savonlinna

Néprajzi előadás Savonlinnában, XI. 21.

Rózsák, szegfűk, paprikák – A magyar népi hímzés története: Ildikó Lehtinen előadása a savonlinnai Joeli Központi Könyvtárban, XI. 21.

Ildikó Lehtinen néprajztudós, egyetemi docens Rózsák, szegfűk, paprikák – A magyar népi hímzés története címmel tart előadást november 21-én 17:30–19:00 között a Joeli Központi Könyvtár Miitti-előadóterében. Az előadás a savonlinnai Kézműves témahét programjába illeszkedik.

A magyarok híresek színes népviseletükről. A magyar történelem fordulópontjainak lenyomatát a népi kézműves kultúra, a hímzés és a viseletek is őrzik. Kelet- vagy nyugat-európai hatások mutatkoznak meg a magyar népművészetben? Az előadás a magyar népi hímzés történetéről, regionális sajátosságairól és a hímzéskultúra újjáélesztéséről szól, illetve arról, hogyan ábrázolja a népi díszítőművészet az alkotó életmódját, akár világképét is.

Az előadás része a Savonlinnai Magyar Kultúra Heteinek c. programsorozatnak. Az események fő szervezői a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, a Helsinki Magyar Nagykövetség, Savonlinna Város, Budapest-Budavár, a Savonlinnai Finn-Magyar Társaság, valamint számos savonlinnai kulturális intézmény. A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (www.nka.hu) támogatásával valósulhatott meg.