Négy magyar film Helsinkiben

Dátum:  szeptember 17. - szeptember 27.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Kino Engel / Kinopalatsi
Helsinki

Négy magyar film Helsinkiben

A 27. nemzetközi helsinki Love and Anarchy filmfesztivál IX.18–IX.28. között kerül megrendezésre. Idén négy magyar filmet mutatnak be a fesztiválon: Szász János The Notebook / A nagy füzet (2013), Császi Ádám Land of Storms / Viharsarok (2014), Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan / VAN For Some Inexplicable Reason (2014) és Bodzsár Márk Isteni műszak / Heavenly Shift (2013) című alkotását. Császi Ádám személyesen is jelen lesz filmjének hétvégi vetítésein.

Császi Ádám: Viharsarok (Land of Storms, 2014)

Téma: East Side Stories
105 perc, angol felirat
Németország, Magyarország

A Császi Ádám által rendezett szerelmi történet kivételes teljesítménnyel és lenyűgöző látvánnyal büszkélkedhet. Szabolcs, becenevén Szabi, egy német fociklub sztárjátékosa, amolyan szokásos sportos macsó. Bizonytalan az életét tekintve és szobatársával, Bernarddal való veszekedése teljesen lehangolja. Nagyapjától megörököl egy romos tanyát, ezért karrierjét feladva úgy dönt, visszatér Magyarországra. A tanya felújítási munkálataiban Áron szegődik mellé segítőtársnak, akivel egyre jobban elmélyül a kapcsolata. A futballista életében hirtelen feltűnik a német csapattárs, Bernard, aki megpróbálja rávenni a főszereplőt, hogy térjen vissza Németországba. A fiatalemberek egykettőre egy szerelmi háromszögben találják magukat. Mindennek a tetejébe pedig a helyiek egyre agresszívabb gyűlöletével és ellenszenvével is meg kell küzdeniük. Császi nem fél képernyőre vinni sem a férfi testet, sem az erotikát, amely ezzel a férfias testiséggel jeleníti meg az érzékiség és erő váltakozását.

Vetítés időpontja:
IX.19. 16:00 Andorra
IX.20. 21:00 Kino Engel 2 – vendég: Császi Ádám
IX.21. 18:30 Kino Engel 2 – vendég: Császi Ádám
További információ: http://hiff.fi/en/elokuvat/land-of-storms-2/

Szász János: A nagy füzet (The Notebook, 2013)

Téma: East Side Stories
109 perc, angol felirat
Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország

A második világháború szörnyűségei elől egy édesanya nagyanyjuk vidéki házába viszi ikerfiait, hogy biztonságban tudhassa őket. A fiúk megkeseredett nagyanyja azonban erőszakkal és kényszermunkával próbálja megnevelni a fiúkat. A magukra hagyott gyerekek gyorsan megértik, hogy egyetlen esélyük a túlélésre, ha megkeményítik lelküket és elfojtják az érzéseiket. Elkezdik testileg-lelkileg edzeni magukat arra, hogy bármit elviseljenek, és az eredmény hátborzongató. A Bibliát és a szótárat szorgalmasan forgató fiúk cselekedeteikről az édesapjuktól kapott, nagy füzetükbe vezetnek feljegyzéseket.

A nagy füzet című film a rendező Szász János ridegen analitikus elemzése két gyermek túléléséről a második világháború szörnyűségei közepette. A Grimm-mesékhez hasonlóan, ez a nyomasztó történet is könnyen adaptálható lenne bármilyen más időbe és helyszínre. A film Kristóf Ágota Le grand cahier című sikerregényén alapul, és a múlt évben Oscar-díjra jelölték.

Vetítés időpontja:
IX.21. 16:15 Kino Engel 1
IX.23. 21:15 Kino Engel 1
IX.28. 18:30 Orion
További információ: http://hiff.fi/en/elokuvat/the-notebook-2/

Reisz Gábor: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For Some Inexplicable Reason, 2014)

Téma: East Side Stories
96 perc, angol felirat
Magyarország

A film középpontjában Áron, egy 29 éves átlagos, állástalan, frissdiplomás, kissé elveszett fiú áll, akinek majdnem minden rossz összejött, ami összejöhet: kilátástalan és lehangoló munkakeresését még barátnőjével, Eszterrel való szakítása is tetézi. Áron próbálja összerakni az életét, de miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen. Oda jut, ahová mindenki más: a rendbe, fegyelembe, a szívfájdalom elmúlásába. Áron végül megtanulja ezt, és Lisszabonból hazatérve még utoljára tesz egy próbát arra, hogy létezést produkáljon ebbe a világba, a saját életébe, a maga tempójába, a belátással kiegészülő lázadozásba.

Vetítés időpontja:
IX.20. 12:15 Kinopalatsi 10
IX.24. 18:30 Andorra
További információ: http://hiff.fi/en/elokuvat/for-some-inexplicable-reason-2/

Bodzsár Márk: Isteni műszak (Heavenly Shift, 2013)

Téma: Fekete angyalok
100 perc, angol felirat
Magyarország

Milán, a korábbi orvostanhallgató, az 1992-es délszláv háború idején szökik át Szarajevóból Magyarországra, és mentősként kap munkát Budapesten. Az ápolófiú azonban hamar rájön, hogy társai, Kis Tamás, a mentőautó sofőrje és Fék doktor, a háromfős éjszakai rohammentő csapat főnöke, válogatnak a betegek között. Miközben életeket mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket. Milán számára kiderül, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége van, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. A rendezőt többek között Tarantino és a Coen testvérek is inspirálták, azonban ennek ellenére nagyon is európai a politikai kommentár, emberi viselkedés és az egész filmre jellemző abszurd tragikomédiával.

Vetítés időpontja:
IX.19. 11:45 Kinopalatsi 7
IX.23. 21:15 Kinopalatsi 9
IX.25. 12:15 Kinopalatsi 2
További információ: http://hiff.fi/en/elokuvat/heavenly-shift-2/