Nádas László: 1956

Dátum:  október 23. - november 19.
Időpont: 21:00
Helyszín:  galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Nádas László: 1956

Nádas László 1956-os grafikái a galleria U-ban (Kaisaniemenkatu 10.), 2014.X.24–XI.20.

Nádas László formatervező, szobrász és grafikus 1961-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán. Formatervezői tevékenységéért 1979-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki. Művészetének meghatározó elemei a széleskörű érdeklődés, kísérletező kedv és a rajz kifejező ereje. Alkotásait 1963 óta számos tárlaton állították ki Magyarországon és külföldön egyaránt (többek között Japánban, Mexikóban, Bulgáriában, Franciaországban és Szlovéniában).

1956
A Magyar Kulturális és Tudományos Központban október 24-én 18:00-kor nyíló kiállítás Nádas László 1956-os élményeinek és a forradalom leverését követő érzéseinek a képi elbeszélése. A művész így vall a sorozatról:
„A huszadik század nagy viharaiból hármat vészeltem át, a kommunista terrort mint fiatal diák éltem meg egy kifosztott, osztályellenségnek tekintett családban. 1956-ban elsőéves egyetemistaként ért a forradalom, szavakban nehéz megfogalmaznom azt az érzést, ahogy egy elkeseredett, megalázott ország népe megindult a szabadságért. Én is köztük lehettem. A forradalmat a rettenetes szovjet túlerő és a nemzetek közönye eltaposta. Az átélt csodálatos napoknak és a forradalom leverését követő brutális bosszú áldozatainak emlékére készítettem ezeket a rajzokat. Gimnazista unokámnak, barátainak és a mai fiataloknak szántam, hogy soha ne felejtsék el a hősöket és mártírokat, akik meghaltak a szabadságért!”

A kiállítás megtekintése ingyenes.