Művészetek Éjszakája VIII.23.

Művészetek Éjszakája a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, VIII. 23.

Dátum:  augusztus 22.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Művészetek Éjszakája VIII.23.

Művészetek Éjszakája a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, VIII. 23.

A Művészetek Éjszakája alkalmából idén a táncházak világából adunk ízelítőt augusztus 23-án 17:00–19:00 között a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki).

A táncházmozgalom az 1970-es évek elején született Magyarországon, és gyorsan népszerűvé vált a nagyvárosi fiatalok körében. A táncházak helyszínei általában városi kultúrházak voltak, a közös táncot élő népzene kísérte. A táncházban a néptánc és a népzene nem színpadi produkció, a táncház lényege a közös szórakozás, az együttlét. Idővel a világ sok országában elterjedt a nagyvilágban élő magyarság révén. A külföldön élő magyaroknak a táncházak szervezése egyrészt a saját hagyományaik ápolását jelenti, másrészt a magyar kultúra megmutatását a befogadó ország számára.

Az intézeti programban mezőségi, szatmári és székely táncbemutatók, valamint közös táncok váltják egymást. A részvétel előzetes tánctudást nem igényel.

Gazdag Béla hivatásos néptáncművész már számos finn településen vezetett magyar néptánccsoportot, jelenleg Tamperében tart néptáncoktatást. Az intézetben Jenni Kuoppala lesz a táncpartnere. Az Erdélyből származó Gálfi Irén és István, valamint fiuk, Botond az espooi Matinkyläben heti rendszerességgel tartanak magyar táncházat. A Művészetek Éjszakáján ismét bemutatják és tanítják családi hagyományként őrzött táncaikat. Botond táncpartnere Mari Castrén lesz.

A talpalávalót a „Katri és Barátai” alkalmi formáció biztosítja: Katri Haukilahti és Paula Susitaival (hegedű), Pauliina Näsänen (harmonika), valamint Ilkka Heinonen (nagybőgő).