Matematikai művészet Jyväskyläben

Orosz István és Szilassi Lajos: Vivid Spirit a Soihtu Kiállítóközpontban, VIII.9–IX.30.

Dátum:  augusztus 9. - szeptember 30.
Időpont: 09:00
Helyszín:  Soihtu Kiállítóközpont
Jyväskyläi Egyetem kampusza, Seminaarinmäki, S-épület, Jyväskylä

Matematikai művészet Jyväskyläben

Orosz István és Szilassi Lajos: Vivid Spirit a Soihtu Kiállítóközpontban, VIII.9–IX.30.

A Vivid Spirit Lajos Szilassi Lajos matematikus és Orosz István grafikus közös kiállítása, ahol a grafika matematika, a geometria pedig szobrászat. A kiállítás a Soihtu Kiállítóközpontban (Jyväskyläi Egyetem kampusza, Seminaarinmäki, S-épület) tekinthető meg VIII.9–IX.30-ig. A tárlat a Bridges Finland 2016 konferencia része. A kiállítás kurátora Fenyvesi Kristóf, a Jyväskyläi Egyetem munkatársa.

Orosz István (1951) festő, plakátművész, grafikus és animációsfilm-készítő. Ismert matematikaian pontos műveiről, melyeken lehetetlenségeket, illúziókat és anamorfózisokat ábrázol. Nem véletlen, hiszen Orosz egyik tanára maga Rubik Ernő volt. Perspektivikus és meghökkentő illúziói miatt Orosz geometrikus művészetét a holland M. C. Escher művészetéhez hasonlítják.

Szilassi Lajos (1942) matematikus, fő területe a geometria. Felfedezője nevét viseli a geometriában az ún. Szilassi-poliéder, amely egy toroidális poliéder. Szilassi főként a Szegedi Egyetemen tanít. A háromdimenziós figurákon keresztül előtérbe kerül a matematikai tartalmak és formák sokasága. A poliédrikus szobrok rozsdamentes acélból való elkészítése segíti Szilassit a geometriai problémák megoldásában.

A kiállítás nyitva tartása: csütörtök−péntek 12:00−17:00 és szombat 12:00−16:00

További információ: www.bridgesmathart.org
http://soihtu.jyu.fi