Makovecz Imre templomai Tamperében

Makovecz Imre templomai című kiállítás Tamperében I.29‒II.18-ig

Dátum:  január 29. - február 18.
Időpont: 08:00
Helyszín:  Kalevan kirkko
Liisanpuisto 1, Tampere

Makovecz Imre templomai Tamperében

Makovecz Imre templomai című kiállítás Tamperében I.29‒II.18-ig

Makovecz Imre galleria U-beli templomépítészeti kiállítása megtekinthető lesz Tamperében is, a Kalevan kirkkoban (Liisanpuisto 1). A kiállítás válogatás Máté Gábor fotóiból és Makovecz Imre rajzaiból. A Kulturális Központ Finnországban szélesebb körben is be kívánja mutatni Makovecz munkásságát; a kiállítás egy évig Dél-Finnország evangélikus gyülekezeteivel együttműködve több városban lesz látható.

Makovecz Imre (1935–2011) a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészdiplomát 1959-ben. A Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja és örökös tiszteletbeli elnöke volt. Makovecz Imre az organikus építészet legjelentősebb képviselője. Az általa tervezett épületek úgy illeszkednek környezetükbe, hogy nem nyomják el a természetet és a természet formáit. Az építészet sajátos, korábban nem létező formanyelvét alakította ki. Arra törekedett, hogy magyar archetípusokat ábrázoljon és építsen, s ezzel a magyar szecesszió, valamint a nemzeti romantika építészeinek munkáját, elképzeléseit folytatta. Makovecz "gyönyörű álomvilágot", egyedi stílust alakított ki, visszanyúlva a Rudolf Steiner-i organikusságtól a Kós Károly- és Toroczkai Wigand Ede-féle magyar népi szecesszióig - nyilatkozta róla a szintén Kossuth-díjas Finta József építész.
Makovecz Imre gondolatvilágát a steineri antropozófia mellett a korporativizmus minden formájának következetes ellenzése is meghatározta.

„Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról. Több ízben részt vettem a liturgiákon, istentiszteleteken is. A munka megvalósítását rengeteg különös és szimbolikus esemény kísérte. Lelkes, néha megszállott emberekkel találkoztam ijesztő vagy lenyűgöző természeti jelenségeket éltem át, amelyek a mai napig hatással vannak rám.” – Máté Gábor DLA, fotográfus