Magyar nyelvű szavalódélután IV. 14.

Magyar nyelvű szavalódélután a költészet napja alkalmából Helsinkiben, IV. 14.

Dátum:  április 13.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Magyar nyelvű szavalódélután IV. 14.

Magyar nyelvű szavalódélután a költészet napja alkalmából Helsinkiben, IV. 14.

A Finnországi Magyarok Egyesülete a magyar költészet napja alkalmából idén is szavalódélutánt szervez a Magyar Kulturális és Tudományos Központtal közösen a Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki), április 14-én, szombaton 14 órai kezdettel. A családi délutánon finnországi magyar gyerekek és szüleik adják elő választott kedvenc versüket. Az érdeklődőket verses játékok, büfé és könyvjutalom várja.

Jelentkezni április 12. éjfélig lehet Bakos Zsuzsannánál a bakos.zsuzsanna83(at)gmail.com címen a szavaló nevét, életkorát, a választott vers címét és a szavalót kísérő családtagok számát megadva.

Szeretettel várunk mindenkit!

„A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából. Ez a kor néma. Hangtalanul olvas, hangtalanul ír. Az ősi közlőforma azonban a szó volt. Ezt ösztönösen érezzük, valahányszor verset szavalnak. Ünnepi borzongás fut át rajtunk, hogy a szóval, mely a könyvben térbeli életet élt, az időben találkozunk. Ezáltal válik a költészet igazán időbeli művészetté. Halljuk, amint a hangok elmúlnak egymás után, mint az élet. Másrészt tudjuk, hogy a vers nem múlik el. E kudarc és diadal együtt jelképezi a költőnek a végtelennel való küzdelmét, ki emberi nyelven nyújtja az istenit: a mulandóság formájában az örökkévalóságot.”

(Kosztolányi Dezső, 1928.)