Magyar Kultúra Napja: koncert, MKTK, I. 24.

Dátum:  január 23.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Magyar Kultúra Napja: koncert, MKTK, I. 24.

Kamarakoncert a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, I. 24.

Mervi Myllyoja (hegedű), Richard Garam (cselló) és Virva Garam (zongora) a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére kamarakoncertet ad január 24-én, pénteken 18:00-tól a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki). A műsorban elhangzanak többek között Bach, Brahms, Kodály, Kálmán és Popper művei.

A koncert megvalósulását a Finnországi Kodály Társaság támogatja.

A koncert ingyenes, a programfüzet 5 euro, bevételét a művészek tiszteletdíjára fordítjuk.

 

Mervi Myllyoja hegedűművész, a nemzetközi crossover-zene jeles képviselője a Metropolia Zenei Főiskolán tanult Alexander Vinnitski vezetésével, aki a David Oistrah-féle zenepedagógia továbbörökítője.

Mervi Myllyoja fellépett a Mikkeli Zenei Fesztiválon, a Helsinki Bach Heteken, az Internationale Meisterkonzertén, a Karjalaiset Nyári Fesztiválon, a Maailma kylässä fesztiválon, a Permi Nemzetközi Orgonafesztiválon és a Hermopolia Fesztiválon.

2009 óta Mervi Myllyoja és Virva Garam állandó kamarapartnerek. Első klasszikus-crossover albumuk, a Mervi&Virva Celebrating Finland 100 Years 2017-ben jelent meg, a CD-n magyar és karjalai témájú zene hallható. A duó 2019-ben egy koncertkörúton Magyarországon is bemutatta az album anyagát.

Mervi Myllyoja jelenleg az Espooi Zeneiskola hegedűtanára, emellett rendszeresen lép fel klasszikus és könnyűzenei formációkban. Zeneszerzőként is tevékenykedik, valamint számos átiratot készített. A 2019-es Finn-Kínai Télisport-év megnyitóján saját szerzeményeit adta elő a Pekingi Arénában.

 

Richard Garam négyévesen kezdte meg csellótanulmányait a Kelet-Helsinki Zeneiskolában Szilvay Csaba vezetésével. 1990-1994 között Heikki Pekkarinen tanítványa volt az Espooi Zeneiskolában, majd 1995-től felvették a Sibelius Akadémia ifjúsági tagozatára, ahol Arto Noras és Heikki Rautasalo voltak a mesterei. 2015-ben folytatta tanulmányait az Akadémián – immár felnőttként, tanárai Raimo Sariola és Arto Noras voltak.

Richard Garam az elmúlt években a Kirkkonummi Kamarazenekarban, a Lohjai Kamarazenekarban, a Camerata Finlandiában és a Jorma Panula által létrehozott karmesteri zenekarban játszott.

 

Virva Garam zongoraművész a Sibelius Akadémián tanult Hamsa Al-Wadi Juris osztályában, Eero Heinonen és Erik T. Tawaststjerna vezetésével. 2002-ben cserediákként a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult Lantos István és Király Csaba növendékeként. 2006-ban, diplomázása évében elnyerte ”Az év művésznője” díjat a nemzetközi Zonta Egyesülettől.
Virva Garam 2007 óta játszik a Trio La Rue kamaraegyüttesben, amely több európai országban is fellépett, és 2015-ben Pro Musica-díjban részesült. 2009 óta állandó kamarapartnere Mervi Myllyoja. 2018 decemberében a Deutsch-Finnische Gesellshaft meghívására szólókoncertkörutat tartott Németországban, a koncert anyagából Sarastus címmel szólóalbum készült.

Virva Garam jelenleg a Lauttasaari Zeneiskola tanára, illetve a Finnországi Kodály Társaság alelnöke a Társaság 2019-es újraalapítása óta.