Magyar hét Järvenpääben

Dátum:  február 18. - március 25.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Järvepääi Művészeti Múzeum
Kirjastokatu 8, Järvepää

Magyar hét Järvenpääben

Järvenpää és Vác testvérvárosi kapcsolata 2014-ben 30 éves. Az évforduló alkalmából idén tavasszal Järvenpääben mutatkozik be a magyar kultúra.

A március 10–16-ig rendezendő Magyar Kultúra Hetén a magyar képzőművészettel, bábszínházzal, irodalommal és zenével ismerkedhet a közönség. A hét csúcspontja a Järvenpää-taloban március 13-án, csütörtökön, a magyar nemzeti ünnepen rendezendő koncert, amelyen a világhírű énekes és népzenész, Sebestyén Márta lép fel együttesével. Az ugyanezen a napon korábban, ugyanitt rendezendő gazdasági szeminárium betekintést nyújt a Magyarország kínálta gazdasági lehetőségekről. Magyar filmeket március 19-én és 26-án 20 órai kezdettel vetítenek a Kunnankino Studio 123-ban, Hatházi László képeit pedig júniusig lehet megcsodálni a Järvenpääi Művészeti Múzeumban.

Program:

Hatházi László - Under Construction, közös kiállítás Pauli Pyykölävel
Järvepääi Művészeti Múzeum (Kirjastokatu 8), február 20–június 1., megnyitó február 19-én, szerdán 18:00 órakor
Hatházi László alkotásaiban többek között az urbánus, mesterséges, elhagyott terekre és flórákra koncentrál.
Nyitva tartás: szerda–vasárnap 10:00–17:00, Jegyek 5/4/2 €.
Non-stop szókeresés március 15, szombat 10:00–17:00, vezetett keresések 12:00 és 15:00 órakor – Gyere és találd meg a kiállításon a rokonnyelvi szavakat!

Vácot bemutató fotók a Järvenpää-taloban (Hallintokatu 4), a Galleria Järnättiben, március 10–16.
Hangulatképek Järvenpää testvérvárosából.
A Galleria Järnätti hétköznap 8:00–21:00-ig, szombaton 9:00–15:00-ig tart nyitva.
A belépés ingyenes.

A Mikropódium bábszínház a Järvenpääi Könyvtár (Kirjastokatu 8.) Tyyni Tuulio -termében, március 11., kedd 9:30, 11:00 és 18:00
Lénárt András egyszemélyes bábszínházának egész előadása elfér egy kis bőröndben. Az életszerűen mozgó bábok szöveg nélkül mesélnek történeteket, érzéseket, hangulatot.
A belépés ingyenes.

Magyar kortárs próza – a Nobel-díjas Kertész Imre és más olvasnivaló Anna Tarvainen előadása a Järvenpääi Könyvtár (Kirjastokatu 8.) Tyyni Tuulio -termében, március 12., szerda 18:00–19:30
A magyar irodalom kevéssé ismert Finnországban. Számos finnre fordított mű várja olvasóját, klasszikusok és kortárs alkotások egyaránt. A könyvtárban a témával kapcsolatos könyvkiállítás is látható. A belépés ingyenes.

Nemzeti ünnepi rendezvény, Järvenpää-talo (Hallintokatu 4) /Sibelius-sali, március 13., csütörtök 19:00
Az estet Anne-Mari Virolainen parlamenti képviselő és Forrai Kristóf üdvözlő szavai nyitják, ezt követően Sebestyén Márta és együttese koncertjét hallhatja a közönség. Sebestyén Mártát nem kell bemutatni a magyaroknak. Azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli Magyarországon és világszerte, koncertjein életre keltve a Bartók és Kodály által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar népdalt.
Ingyenes jegyek (a Lippupiste kezelési díja 2 €/jegy, max. 4 jegy/vevő) a Järvenpää-talo jegyirodájában, a Lippupiste árusítóhelyein, valamint a koncert előtt 1 órával a helyszínen, amennyiben még maradt jegy.
http://www.lippu.fi/Lippuja-unkarin-kansallispaeivaen-juhla.html?affiliate=ADV&doc=artistPages%2Ftickets&fun=artist&action=tickets&erid=1136795&xtcr=3&xtmc=J_auml%3Brvenp_auml%3B_auml%3B-talo&xtnp=1

Gazdasági fórum – Pillantás Magyarországra, Järvenpää-talo (Hallintokatu 4) /Juhani Aho-sali
március 13. 12:30–16:00
A gazdasági szeminárium célja Magyarország jobb megismertetése és a magyar piaci lehetőségek bemutatása. A fórum célközönsége a magyar gazdasági térség és az együttműködés iránt érdeklődő finn vállalatok, a gazdasági élet képviselői. A rendezvény Magyarország Helsinki Nagykövetsége, a Helsinki Régió Kereskedelmi Kamarája, Järvenpää városa, az Enterprise Europe Network, a Finpro, az ELY-keskus és a Fin-Közép-Kelet-Európai Kereskedelmi Egyesület együttmüködésében valósul meg, levezetö elnök Ari Tulensalo, a Kereskedelmi Kamara elnöke.

Magyar filmek március 19-én és 26-án 20 órai kezdettel a Kunnankino Studio 123-ban (Helsingintie 12)
Március 19. I Love Budapest, rendezte Incze Ágnes (2001)
Főszereplők: Hámori Gabriella, Kovács Martina, Csányi Sándor és Lengyel Tamás
85 perc, angol felirat
Incze Ágnes (szül. 1955) filmjében a történet másodlagos, legfontosabbak a szereplők, az apró észrevételek és az emberi viszonyok változásai. A film főhőse két fiatal pár. Anikó (Hámori Gabriella) Mikivel (Csányi Sándor), Móni (Kovács Martina) Krisztiánnal (Lengyel Tamás) talál összhangot. Hogyan boldogulnak a mai világban, a mai Budapesten? Útkeresésükről, jó vagy rossz döntéseikről, azok következményeiről szól a szórakoztató, életvidám történet, amelyben az is kiderül, hogy ki és miért hallgat a szívére, vagy éppen a zsebére.

Március 26. Adj király katonát, rendezte Erdőss Pál (1983)
Főszereplők: Ozsda Erika, Szendrei Andrea, Diczházy Dénes, Tóth Árpád, Nyakó Juli, Soltis Lajos
113 perc, finn felirat
Az Adj király katonát nem tesz többet, mint hogy odahajol egy sorshoz, és életképek sorozatában megmutatja nézőinek, hogyan indul egy – ahogy akkoriban mondták:, „halmozottan hátrányos helyzetű” – tizenhat éves lány az életnek. Ha nagy drámát nem látunk is, ez a kisrealizmus is épp elég robbanásveszélyes anyagot hordoz, hol van már az ötvenes évek munkáshőseinek pátosza. A hetvenes-nyolcvanas évek dokumentarizmusából fekete-fehéren kiderül: a proletár nem az élcsapat tagja, ahogy azt a pártbrosúrák hirdetik, hanem modern bérrabszolga, aki nem tud, s immár nem is akar lázadnia sorsa ellen.
Jutka tizenhat éves, állami gondozott. Nevelőszülei meghaltak, a faluból Pestre megy dolgozni a Lőrinci Fonóba. Belecsöppen a városi munkásélet sűrűjébe: három műszak, munkásszálló, fiúk, barátnő, szerelem, abortusz. A szabad élet örömét hamar felváltja a csalódás. Megismerkedik Péterrel, akivel úgy tűnik, révbe érhet. A fiú családjával töltött karácsonyeste után két alkalmi ismerős megerőszakolja Jutkát, Péter nem védi meg. A lány szakít vele, egyre magányosabbá, boldogtalanabbá válik. Magához veszi barátnője titokban szült gyermekét, aki értelmet ad az életének, Zsuzsa azonban visszaveszi tőle a kislányt. A film 1983-ban Cannes-ban elnyerte az Arany kamera –díjat.
A vetítésekre a belépés ingyenes.

A programokról részletesebb információ honlapunkon valamint www.jarvenpaa.fi/unkarinjuhlat