Magyar filmek novemberben

Dátum:  november 7. - november 14.
Időpont: 22:00
Helyszín:  Kino Engel
Sofiankatu 4, Helsinki

Magyar filmek novemberben

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn–Magyar Társaság közös szervezésében az 1980-as évek óta tavasszal és ősszel sorra kerülő Magyar Filmsorozat novemberben folytatódik a Kino Engelben (Sofiankatu 4, Helsinki). Ezúttal két, egymástól teljesen eltérő műfajú filmet láthatunk: az Aglaja egy anya és leánya gyönyörű története a cirkusz világából, A vizsga 1957-ben játszódó krimi.

XI.8. 14:00 Aglaja, rendezte Deák Krisztina (2012)
Forgatókönyv: Deák Krisztina; operatőr: Máthé Tibor; zene: Zbigniew Preisner; díszlet: Lábas Zoltán;
Főszereplők: Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt, Jávor Babett, Móga Piroska, Kamarás Iván, Jordán Adél
Magyar–román–lengyel koprodukció
116 perc, színes, angol felirattal
A magyar–román cirkuszi mutatványos család a jobb élet reményében nyugatra menekül Ceausescu Romániájából az 1980-as évek elején. Ha porondon akarnak maradni, egy különleges mutatvánnyal kell kirukkolniuk. A mama, Sabina kidolgozza a mutatványt, melyben a saját haján lóg a kupolában, miközben égő fáklyákkal zsonglőrködik. A kislánya, Aglaja minden este attól retteg, hogy édesanyját baleset éri. Ez a rettegés átszövi egész életét, pedig egyszer majd ő lép a helyébe.

XI.15. 14:00 A vizsga, rendezte Bergendy Péter (The Exam, 2011)
Forgatókönyv: Köbli Norbert; operatőr: Tóth Zsolt; zene: Parádi Gergely; díszlet: Einhorn Zsuzsa
Főszereplők: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter
86 perc, színes, angol felirattal
1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál (Kulka János) figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. Ha András ezt tudná, valószínűleg nem éppen ezen a napon találkozna konspirált lakásán eddig szigorúan titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella), és körültekintőbben őrizné a rábízott ügynöklistát is. A névsornak azonban lába kél, András megtudja, hogy Éva egyáltalán nem az, akinek hitte, és lassan az is kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban.

A vetítésekre a belépés ingyenes.