Magyar filmek a Kino Engelben

Dátum:  október 25. - november 8.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Kino Engel
Sofiankatu 4, Helsinki

Magyar filmek a Kino Engelben

Idén ősszel ‘örömöt és örültséget’, három laza, ironikus és abszurd filmet láthat a helsinki közönség a filmsorozat keretében (Kino Engel, Sofiankatu 4). A vetítéseket a Finn–Magyar Társasággal közösen szervezzük.

X.26. 14.00 Koltai Róbert: SOSE HALUNK MEG / We Never Die (1992)

Forgatókönyv: Nógrádi Gábor és Koltai Róbert; operatőr: Halász Gábor; zene: Dés László; díszlet és jelmez: Pauer Gyula

Főszereplők: Koltai Róbert (Gyuszi), Szabados Mihály, Jordán Tamás, Kathleen Gáti, Máté Gábor, Monori Lili, Lukáts Andor.

88 perc, színes, angol felirattal.

A népszerű színész, Koltai Róbert első rendezése visszaadta a magyar film sikerességébe vetett hitet: egy szórakoztatni akaró film lehet jó is. A rendező- főszereplő színészvezetése nagyszerű, rendezése flexibilis.

Tartalom: Tordai Imre színész munkája végeztével rohan az ügetőre. Szokása szerint veszít, de hirtelen felidéződik benne a kamaszkora, a hatvanas évek, amikor Gyuszi bácsival egyszer rengeteg pénzt nyertek. Vásározó vállfaárus nagybátyja vitte először lóversenyre, vidékre, vásárba, ő ismertette meg vele a szabadság, a nők, az élet ízeit néhány szertelen, furcsa nap alatt. Imi gátlásos, szorongó lénye értetlenül figyelte a nagy álmokat és kockázatot kergető nagybácsit. A filmben hangzik el Dés László Nagy utazás című, slágerré vált szerzeménye Presser Gábor előadásában.

 

XI.2. 14.00 Szomjas György: KÖNNYŰ TESTI SÉRTÉS / Lieviä ruumiinvammoja (1983)

Forgatókönyv: Szomjas György, Vásárhelyi Miklós, Grunwalsky Ferenc; operatőr: Grunwalsky Ferenc; zene: Somló Tamás

Főszereplők: Eperjes Károly (Csaba), Andorai Péter (Miklós), Erdős Mariann (Éva), Bikácsy Gergely, Cserhalmi Erzsi

90 perc, fekete-fehér, finn és svéd felirattal.

Szomjas György új színt vitt a magyar filmművészetbe: lendületes iróniával ábrázolta a hétköznapok szociális konfliktusait. A szerelmi háromszög központjában Csaba áll, aki Évával él együtt és szeretik egymást. Csabából hiányzik a felelősségtudat, és az önfegyelem, egyszer egy felelőtlen verekedés kapcsán börtönbe kerül. Szabadulása után Éva már Miklóssal él a közös kétszobás lakásban. Mivel Csaba nem tud hová menni, elkezdődik a pokoli, gyűlölködő együttélés. Miklós fondorlatos aknamunkával provokálja, el akarja üldözni Csabát, aki egyre nehezebben türtőzteti magát. Éva megalkuvó módon él együtt a kisszerű, alamuszi Miklóssal, de valójában mégis Csabát szereti. Amikor a lány terhes lesz, és bejelenti, hogy Miklóshoz akar feleségül menni, Csaba leüti Miklóst. Nagy hassal, mosolyogva kíséri Éva Csabát a börtön kapujáig.

Az 1980-as évek Budapestjének omladozó házai közt játszódó film helyenként zabolátlan (ötletes párbeszédek, a munkáltató zagyva beszéde stb.), a színészi munka nagyon jó. Szomjas és Grunwalsky intim, kísérletező stílusának két fő jellemzője van: a bevágott kommentárok, amelyeket a legkülönfélébb ’tanuk’ mondanak a főszereplőkről, valamint az ismétlések, amelyek mindig egy kissé új szemszögből láttatják a központi jeleneteket.

 

XI.9. 14.00 Szőke András: EURÓPA KEMPING / Europa Camping (1990)

Forgatókönyv: Szőke András, Dobos Mária, Ferenczi Gábor, Szőke András ötlete alapján;

operatőr: Pálos György; zene: Polyák Zoltán, Dévényi Ádám; díszlet és jelmez: Dobos Mária

Főszereplők: Badár Sándor, Horváth János, Szőke András, Ferenczi Gábor, Forgács Péter, Harsai Gábor, Kovács Ágnes

72 perc, színes, angol felirattal.

Az Európa kemping az amatőr filmek szertelenségét burleszk-elemekkel dúsító film, tele abszurd humorral, meglepő kameraállásokkal, zabolázatlan kalandokkal. Szőke András virtuóz alkotása egy szigorúan titkos Tisza-parti nyomozás története. Badár vasutast a szentesi állomásról munka közben szólítja el a (titkosrendőri) kötelesség és Vízi kutyatenyésztő (szintén rendőr). A kutyafogattal a csongrádi Európa Kempingbe repesztenek, ahol a hírek szerint bombát helyeztek el. A bombát keresve Badárék megismerkednek a kemping nemzetközi vendégseregletével. Folyik a nyomozás, fogynak különféle szeszek, minden gyanús, ami gömbölyű, legyen az dinnye vagy egy terhes nő hasa. A végkifejlet zavaros, de szerencsére békés.

 

www.unkarinkulttuuri.com

www.suomiunkari.fi