Koralevics Rita: My nest is my home

Koralevics Rita: My nest is my home - grafikák és installációk

Dátum:  szeptember 21. - november 19.
Időpont: 15:00
Helyszín:  galleria U
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Koralevics Rita: My nest is my home

Koralevics Rita: My nest is my home - grafikák és installációk

2012. szeptember 21. – november 20. galleria U, a Magyar Kulturális és Tudományos Központ galeriája (Kaisaniemenkatu 10, Helsinki)

2008-2009

Képgrafikusi végzettségemet 2006-ban szereztem meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, azóta is minden alkalmat megragadok, hogy a művészeti élet közelébe maradhassak, alkothassak.

2006-ig az érzékszervekre ható, látható, tapintható valóság képi leképezése érdekelt, érzelmi vonatkozások nélkül.

A tárgyiasult valóság külsőségei után ma már inkább a belső folyamatok adnak inspirációt munkáimhoz. Képeim a megélt élményekből táplálkoznak, visszautalnak a magánszféra eseményeire, és érzelmi állapotomra. A művészetem az én történetem, ami mindenkihez szól, legyen szó családról, szerelemről, otthonról vagy az emlékeimről.

Foglalkoztat az állandóság és elmúlás gondolata, mivel a biztonság a lételemem, aggodalmam ennek a létnek az elvesztéséből ered. Keresem a gyökerem a múltban, helyem a jelenben.

Grafikák mellett installációk készítésével is foglalkozom, ami másfajta gondolkodásra késztet, izgalmas kísérletezésre ad alkalmat. Így készültek el a madárházak, családtagjaim házainak kicsinyített mása.

Képeimen az üresség lett a háttér, mint fontos alkotóelem, letisztítja a gondolatot, a figyelmet a lényegre irányítja. Ebben segít a fekete-fehér erőteljes kontrasztja is.

Szeretem a misztikust és talányost, a szürreális játékosságot, a különös érzetét kelteni a nézőben.

Képi világomban utat engedek a fantázia és a képzelőerő teremtő voltának.

2009-2011

A mai globális méretű problémákat nem látom reálisan, amivel én foglalkozom, az a bennünk zajló lassú folyamatok, összefüggések meg-és felismerése, személyes világunk apró változásai, a minket körülölelő mindenségen belül. A változás észrevétlen folytonossága teszi, hogy a képeim, mint láncszemek kapcsolódnak egymásba, komolyabb tervezettség nélkül.

Az 2009-2010-es képeket a bezártság, illetve bezárkózás hangulata hatja át. Mindennek hátterében a biztonságos lét elvesztésétől való félelem, illetve maga a biztonságos lét hiánya áll.

Aggodalmam -a megszerzett és megadatott értékek elvesztése miatt- szülte azt a reakciót, ami a becsomagolást, bekerítést, bedobozolást eredményezi (Magánterület, Bedeszkázott fa). A félelem szülte elszigetelődés egy lehetséges út, de nem gondolom, hogy megoldás lenne a problémákra. Ez a magatartásforma lehet egy vélemény is a ma emberéről, ami alól természetesen én se lehetek kivétel.

Rita Koralevics