Költészet Napja: Faludy-est

Dátum:  április 10.
Időpont: 21:00
Helyszín:  Magyar Kulturális és Tudományos Központ
Kaisaniemenkatu 10, Helsinki

Költészet Napja: Faludy-est

A Magyar Költészet Napja – április 11. Faludy György-est

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon, országszerte irodalmi előadóestek, könyvbemutatók és költőtalálkozók rendezésével. A Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.) ugyanezen a napon, 18 órai kezdettel Faludy György Pokolbéli víg napjaim c. önéletrajzi kötete finn fordításának bemutatójára kerül sor, amely Juha Valkeapää fordításában jelent meg Iloiset päiväni helvetissä címmel (Palladium, 2014). Az esten a fordítóval – aki egyben előadóművész is – Jyrki Ihalainen kiadó és Jukka Haverinen beszélget a könyvről. Juha Valkeapää a könyvből részleteket, valamint Faludy-verseket olvas fel.

A rendezvény finn nyelvű.

Faludy György (1910–2006) költő, műfordító élete bővelkedett fordulatokban, egzotikus utazásokban és olykor szó szerint pokoli kalandokban. A Pokolbéli víg napjaim 1962-ben jelent meg Londonban, ez a költő első prózakönyve. Önéletrajzi mű, ahogy voltaképpen Faludy minden későbbi prózája, esszégyűjteménye is az. A könyv 1938-tól az 1950-es évek közepéig, a XX. század legnehezebb időszakát mutatja be, káprázatos bőségben ontva a fordulatokat, kalandokat és szerelmeket, az életveszélyt és az örömöt, költészetet és bölcsességet.

Rajcsányi Gellért így ír Faludyról:
Faludy az élet és a gondolkodás teljességére törekedett, irtózott minden ideológiától, hiszen a saját bőrén tapasztalta azok valóság- és életellenességét. És esküdt ellensége volt minden totalitárius rendszernek is. A nácizmus elől menekült először (húgát a nyilasok a Dunába lőtték), a kommunizmus elől menekült másodszor emigrációba. A Pokolbéli víg napjaim a két rendszer árnyékában megélt, de mégis szabad életnek állít emléket. Szabadság és hagyomány - emelhetünk ki sokunknak fontos eszméket, amelyek Faludy Györgynek is vezérlő csillagul szolgáltak. Faludy mindent és mindenkit túlélt, miközben évtizedekig visszavágyódott szülőhazájába, ahová eltéphetetlen szellemi kötelékek fűzték - és élete hosszúra nyúlt alkonya végre egy szabad Magyarországon érte őt. (Kommentár, 2011/1)

A könyv kedvezményes áron 20 euró (ovh. 28 euró) megvásárolható a helyszínen.

További információk: http://www.palladiumkirjat.fi/frame.html