Kodály és Bartók művei Lahtiban

Dátum:  január 29.
Időpont: 22:00
Helyszín:  lahti Sibelius-talo
Ankkurikatu 7, Lahti

Kodály és Bartók művei Lahtiban

Komolyzenei koncert január 30-án 19:00 órakor a lahti Sibelius-taloban (Ankkurikatu 7.)

A Sinfonia Lahti tavaszi szezonját Kodály és Bartók műveivel nyitja meg. A zenekart Okko Kamu vezényli, az est szólistája Viviane Hagner hegedűművész.

Műsor:
Kodály Zoltán: Galántai táncok
Bartók Béla: II. hegedűverseny
Jean Sibelius: VI. szimfónia

Kodályt gyermekkori emlékek fűzték a felső-magyarországi Galántához, ahol hét esztendőt töltött. Mikor 1933-ban a Budapesti Filharmóniai Társaság nyolcvanéves fennállásának emlékére ünnepi kompozíciót írt, a múlt század elejéről való galántai cigánynóták dallamait választotta nagyzenekari feldolgozás tárgyául. Vérbő verbunkos-muzsika ez, amit virtuóz zeneszerzői technika és széleskörű zenei műveltség birtokában emelt Kodály a magasrendű szimfonikus alkotások színvonalára. A nagyszabású táncköltemény ezer arcot villant fel, ezer színt, hangulatot, ízt kínál a hallgatónak, bemutatva a magyar népi mulatságok gazdagságát, vidámsággal váltakozó mélabúját. A művet 1936-ban mutatták be.
Bartók versenyműve, amely a klasszikus háromtételes, gyors-lassú-gyors felépítést követi, híven őrzi a zeneszerző művészetének valamennyi jellegzetes vonását, köztük a szerkesztés szigorú következetességét és a dallamalkotás összetéveszthetetlenül egyedi technikáját. Bartók dallamai megtartják a népzene egyszerű fordulatait, mégis végtelenül érzékenyek, választékosak és kifejezőek.
A mű hangszerelése a hegedűversenyek között egyedülállóan virtuóz és rendkívül igényes. A hangszín-effektusok és a sok különleges, kevert hangzás miatt kemény próbaköve a darab nemcsak a hegedűsöknek, hanem a zenekaroknak és a karmestereknek is. Mindez azonban nem öncélú hangszerelési bravúrok sorozata, hanem ha Bartók szerzői elképzelései megvalósulnak, akkor maga a hangzás is a mű kifejezésének részévé válik. Egyes kutatók szerint a mű a variációs művészet szinte felülmúlhatatlan csúcsteljesítménye.

Jegyek: Lippupalvelu, 28,50€–18,50€/7,50€
http://www.lippupalvelu.fi/event/sinfonia-lahti-sinfoniakonsertti-kamu-hagner-lippuja/112405